Ett fel har upptäckts i den programvara som används för bröstcancerscreening vid de flesta av landets bröstradiologiska enheter. I ett säkerhetsmeddelande på Läkemedelsverkets hemsida skriver tillverkaren Sectra att en kvinna som granskats av två läkare och valts för »diskussion« oavsiktligt har friskförklarats utan att ha granskats vidare. Kvinnan blev senare diagnostiserad med bröstcancer och har nu dött. Flera regioner har också lex Maria-anmält felet, däribland Region Västmanland.
Joakim Ramos, verksamhetschef vid regionens bröstradiologiska klinik och ordförande i den nationella arbetsgruppen för bröstcancerscreening, säger till Läkartidningen att felet först upptäcktes i Dalarna, varpå Sectra tittat djupare på det inträffade och sett en säkerhetsrisk. Problemet har uppstått om läkare har tryckt på knappen »frisk« flera gånger i snabb följd.
– Om doktorn har tryckt på »frisk«, och sedan tänkt »vilken tid det tar« och tryckt igen – då kan programmet ha hoppat vidare till nästa patient på listan. Det som är allvarligt är att alla på den här diskussionslistan har frågetecken kring sig. I den här diskussionsronden ligger alltså mer koncentrerat de som har cancer, ungefär en av tio, säger Joakim Ramos.
Han är dock noggrann med att betona att väldigt få är drabbade av felaktiga besked. Under den granskade perioden, 2021–2024, har 90 000 mammografibilder tagits i Region Västmanland, och bara en enda patient har fått ett beslut taget på felaktigt vis.
– Men det blev ändå ett korrekt beslut. Hon var frisk och fick beskedet frisk, säger han.
– Ur ett screeningperspektiv är det här så pass få fall att det inte ens kommer att synas i statistiken, men för den enskilda kvinnan kan det vara jätteilla om man får en fördröjd diagnos, säger han.
Efter den här artikelns publicering har Region Dalarna gått ut med information om att cirka 60 kvinnor i regionen kan ha fått ett friskbesked trots att undersökningsbilderna inte var granskade. Efter att bilderna granskats på nytt har man konstaterat att ett fall av cancer har missats. Ytterligare två kvinnor har kallats till ny undersökning, uppger regionen i ett pressmeddelande.
Redan 2022 larmade en av Sectras kunder om att det gick att göra fel i programmet, varpå kommande versioner ändrades, men inte äldre, rapporterar Dagens Medicin.
– Varken vi eller den kund vi hade dialog med då insåg risken fullt ut. Med facit i hand skulle vi förstås ha tänkt djupare på det. Det var en felaktig bedömning, säger Marie Ekström Trägårdh, vd för Sectra Imaging IT Solutions, till Dagens Medicin.
Nu överväger Sectra att lägga in ytterligare kontrollfunktioner i programvaran.
(uppdaterad 2025-03-05)