Satsningen kommer att kosta Region Uppsala sammanlagt 35 miljoner kronor. En del av pengarna, 13 miljoner, ska gå till att anställa fler barnmorskor – motsvarande två barnmorskelinjer dygnet runt – för att uppnå målet en barnmorska per födande i aktiv fas.

Resten av medlen ska användas för att inrätta två nya barnmorskeledda enheter. En ska drivas inom kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset och erbjuda en lägre vårdnivå i sjukhusmiljö för kvinnor med lågriskgraviditeter, och den andra ska drivas av en utomstående aktör, säger regionrådet Unn Harsem (C) till Läkartidningen.
– Det känns jätteroligt att få presentera dessa satsningar.
I går beslutade regionstyrelsen att initiera upphandlingen av den sistnämnda enheten. Nästa steg blir att förvaltningen tar fram ett förfrågningsunderlag. I detta ska det också finnas en option att också erbjuda hemförlossningar så småningom, säger Unn Harsem.
– Efter en tid ska vi kunna komma överens om att aktivera även möjligheten till hemfödslar. Samma sak gäller för den barnmorskeledda enheten på Akademiska sjukhuset. De ska också få i uppdrag att på sikt erbjuda hemfödslar.
Målsättningen är att båda enheterna ska vara i gång till 2026. Enligt ett mycket kritiserat beslut i regionstyrelsen i slutet av maj förra året ska Region Uppsala senast nästa år erbjuda både barnmorskeledda förlossningsenheter och hemförlossningar. När det gäller det sistnämnda finns det dock saker kvar att utreda, såsom inom vilket avstånd från Akademiska sjukhuset som de födande ska bo för att kvalificera sig, säger Unn Harsem.

– Avståndet är en sådan grej som gör att vi inte ser att vi kan införa det redan till 2026. Vi har inte tillräckligt för att göra de bedömningar som krävs i nuläget, men vi ser att de barnmorskeledda enheterna kommer att kunna ge en hel kunskap kring hur det fungerar med förflyttningar och vilken utrustning som kommer att behövas.
Moderaterna i Region Uppsala har varit starkt kritiska mot majoritetens planer på att prioritera hemförlossningar och barnmorskeledda enheter i stället för satsningar på den befintliga förlossningsvården.
Moderata oppositionsregionrådet Emelie Orring menar att den satsning som nu presenteras initierades redan under det borgerliga minoritetsstyret, som sprack i januari 2024 när Centerpartiet valde att byta sida till S, V och MP.
– Flera av de satsningar som vänsterstyret pratar om fanns planerade att genomföra redan under vår tid, men det verkar som om arbetet fått börja om när vänsterstyrets fixering vid hemförlossningar tog all luft, säger hon till Läkartidningen.
En som är mycket positiv till Region Uppsalas satsning är Cita Lundin, barnmorska och medgrundare till BB Gårda i Göteborg, som var Sveriges första fristående barnmorskeledda enhet.
– Jag tycker att det är fantastiskt att Uppsalas mammor får möjligheten att välja hur de vill föda. Det är väldigt synd att plånboken ska behöva styra vilka som ska kunna göra det valet.
BB Gårda startade i början av 2024, men har stött på problem bland annat med brandskyddet, vilket gjort att man varit tvungna att bygga om lokalerna. I slutet av oktober blev lokalerna godkända. Sammanlagt har ett tiotal barn fötts på mottagningen sedan start, och ytterligare 14 har fötts genom hemförlossningar med barnmorskor från BB Gårda, berättar Cita Lundin och poängterar att det enbart handlar om normala graviditeter med lågriskförlossningnar.
Hon tror att kritiken som förts från läkarhåll mot förlossningsformerna delvis grundar sig i att läkare främst kommer i kontakt med mammor som är sjuka eller där något har gått snett.
– Det är därför de har de glasögonen på sig. Man måste ha stor respekt för att en födsel alltid kan bli komplicerad. Som senior barnmorska måste man kunna hantera de stora akuta riskerna och kunna tidigt identifiera varningssignaler för när det börjar barka åt skogen. När det händer har vi rutiner för hur vi ska flytta över patienter till en annan vårdnivå. Visst finns det allvarliga risker som kan uppstå akut. De behöver vi kunna handlägga i det akuta skedet, och detta tränas alla barnmorskor i årligen, oavsett arbetsplats – även vi, så klart, säger Cita Lundin.
Beslutet att införa hemförlossningar och barnmorskeledda förlossningsenheter har överklagats till förvaltningsrätten. Bakom överklagan ligger en grupp med både läkare och barnmorskor. En av dem är Anna Rask-Andersson, professor emeritus i arbets- och miljömedicin och tidigare överläkare på Akademiska sjukhuset samt ledamot i SLF:s styrelse och ordförande för förbundets arbetslivsgrupp.

Hon tycker att uttrycket »barnmorskeledd« bör bytas ut mot »läkarlös«, i alla fall gällande den fristående enheten som inte ska ligga på Akademiska sjukhuset.
– Då har man inte tillgång till akutvård, smärtlindring, obstetriker, läkare som kan göra katastrofsnitt i de fall barnen behöver vara ute väldigt snabbt eller barnläkare i de fall barnet behöver akut medicinsk vård. Jag tycker att det är beklämmande med politisk kohandel som är beredd att riskera ofödda barns hälsa, säger hon.
Region Uppsalas svar till förvaltningsrätten anger man att beslutet som fattades i fjol enbart var ett inriktningsbeslut. Men det faktum att regionen nu går vidare med att inrätta två nya barnmorskeledda enheter tyder på motsatsen, tycker Anna Rask-Andersson.
– Regionjuristen menar att man inte har tagit något reellt beslut, men det måste ha varit felaktigt eftersom processen har kommit så här långt.
Förvaltningsrätten väntas hantera ärendet någon gång under de närmaste veckorna.
Nyligen aviserade Region Uppsala att det kan komma att ske stora nedskärningar på Akademiska sjukhuset.
Läs mer:
Finansierade hemförlossningar klubbade i Uppsala – läkare rasar
Kritiken: Negativ rapport om hemförlossningar mörkades
Strid om Region Uppsalas plan att finansiera hemförlossningar
Assisterad hemförlossning bör inte införas brett i Sverige