Antalet disponibla vårdplatser inom såväl den somatiska som den psykiatriska slutenvården har minskat mer än vad som motiveras av medicinska framsteg de senaste årtiondena. För att öka antalet vårdplatser fick Socialstyrelsen häromåret i uppdrag att ta fram en nationell åtgärdsplan. De senaste två åren har också regionerna fått runt 2 miljarder kronor om året i ersättning från staten just för att råda bot på vårdplatsbristen.

Men än så länge går det trögt. Faktum är att utvecklingen går bakåt, enligt en ny delrapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Trots ekonomiska tillskott har antalet disponibla vårdplatser minskat något på nationell nivå sedan 2024. Ändå rapporterade de flesta regionerna in färre överbeläggningar och utlokaliseringar förra året än under 2023. Vård- och omsorgsanalys har i dagsläget ingen förklaring till att det ser ut så, men några teorier är att vårdplatsbehovet kan ha minskat eller att patientflödet har förändrats.

Bilden av att vårdplatsbristen har förvärrats bekräftas också i en ny undersökning bland Läkarförbundets medlemmar. Drygt 2 300 läkare svarade på enkäten, som skickades ut till 5 400 medlemmar (svarsfrekvens 43 procent). Var femte av de svarande säger sig varje vecka behöva skicka hem patienter som borde ha lagts in. Var fjärde läkare tvingas också varje vecka att skriva ut patienter för tidigt på grund av vårdplatsbrist. Nästan varannan läkare lägger arbetstid varje vecka på att leta vårdplatser till patienter.

Lars Edling, ordförande för Örebro läns läkarförening, säger till P4 Örebro att det senaste halvåret har varit katastrofalt. Varje eftermiddag står läkarna i princip utan vårdplatser inför kvällen och tvingas lägga ett pussel av dåliga lösningar för ett par timmar åt gången. Särskilt bland läkarna på kirurgavdelningen är frustrationen enorm, enligt Lars Edling.

– De beskriver det som ett maratonlopp, där man bara väntar på att veckan ska ta slut. Man jobbar över en och en halv timme varje dag bara för att lösa det mest akuta, säger han till radion.

Läs också:
Granskning: Vårdplatsbrist bidrog till 100 patienters död
Sverige saknar 2 230 vårdplatser – nu kommer förslag på åtgärder