Som Läkartidningen rapporterade nyligen står Region Västerbotten inför stora nedskärningar, främst i form av minskade personalkostnader. I går beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen vilka av de förslag som förvaltningen tagit fram, och som ligger på nämndens bord, som man ska gå vidare med.

Ett sådant är förslaget att inte ersätta tjänster när medarbetare slutar. Nämnden röstade dock igenom ett tillägg med ett tak på 80 miljoner kronor, motsvarande 100 tjänster, och en skrivning om att tjänster som i dag bemannas med hyrpersonal ska undantas.

– Vi har ungefär 1 000 personer som slutar hos oss varje år, det är så personalomsättningen ser ut. Det här betyder att 900 faktiskt kan anställas i stället för att vi har ett totalt anställningsstopp, sa nämndens ordförande, regionrådet Anna-Lena Danielsson (S), under en pressträff i går.

Anna-Lena Danielsson (S). Foto: Jan Lindmark/Region Västerbotten

Hälso- och sjukvårdsnämnden valde också att gå vidare med förslaget att stänga primärvårdsjouren i Umeå, och lade dessutom till att även jouren i Skellefteå bör utredas. Man beslutade också att gå vidare med planerna på att minska antalet sjukstugor med akutvårdplatser i södra Lappland från sju till tre och att utreda om det går att slå samman hälsocentraler i Skellefteå och Umeå.

Det ska också undersökas om det går att göra samordningsvinster mellan hälsocentralerna, till exempel i form av delad bemanning, sa Anna-Lena Danielsson.

– Vi ska göra en översyn av hälsocentralerna. Kan man dela personal mellan hälsocentraler? Man kanske kan jobba på två eller kanske till och med tre hälsocentraler.

Vissa förslag sa nämnden dock nej till. Det handlar bland annat om förslaget att minska antalet ST-tjänster från 58 till 40.

– Här var vi helt eniga om att avslå detta förslag. Tittar vi långsiktigt behöver vi alla våra läkare. Det skulle slå väldigt negativt om vi skulle dra ner på ST-läkare, sa Anna-Lena Danielsson.

Man sa också nej till den föreslagna halveringen av det speciella lönetillägg som sjuk- och undersköterskor får som arbetar obekväm arbetstid. Vad gäller förslaget att pausa hälso- och sjukvårdspersonalens friskvårdstimme anser nämnden att det i så fall måste gälla all regionanställd personal.

– Den frågan skickade vi med glädje till regionstyrelsen. Det här kan inte bara gälla hälso- och sjukvårdens personal, utan då måste det gälla hela regionens personal, sa Anna-Lena Danielsson.

I juni ska nämnden få återkoppling från förvaltningen om merparten av de nedskärningar man valt att gå vidare med.

Andra föreslagna besparingsåtgärder beslutas på tjänstemannanivå och ligger nu för vidare beredning. Det gäller bland annat begränsning av läkares fortbildning och kravet på att läkare ska ta ut hälften av sin intjänad jour i ledighet i stället för pengar. Förvaltningen ska nu bland annat genomföra riskanalyser och samverka med facken kring dessa åtgärder. Därefter ska de formella besluten tas.

Johan Holm. Foto: Privat

Jonas Holm, ordförande för Västerbottens läns läkareförening, bekräftar att föreningen inom kort kommer att kallas till samverkan om förslagen, som han kallar för en total ambitionsminskning.

– Som jag ser det drar man ner kraftigt på ambitionsnivån när det gäller kvaliteten på vården.

Han tycker att det är positivt att planerna på att dra ner på ST-block och att sänka lönetilläggen för under- och sjuksköterskor är borta. Samtidigt ser han en rad problem med de förslag som man nu valt att gå vidare med, även om han poängterar att han inte sett förslagen i detalj än.

– Att inte ersätta tjänster när någon slutar, till exempel, det kommer skapa en kaotisk situation på kliniker där det är stora pensionsavgångar. Och att läkare ska bli tvungna att ta ut minst 50 procent av sin intjänade jour i ledighet kommer helt enkelt att leda till att det kommer att vara för få läkare på plats på klinikerna när man inte får anställa vikarier.

I dag meddelade Region Västerbotten att man stänger BB i Lycksele under tre månader i sommar. Att göra stängning under jul och sommar till rutin under de närmaste tre åren är också ett av förslagen som hälso- och sjukvårdsnämnden valt att gå vidare med.

Läs mer: Stora neddragningar inom vården föreslås i Region Västerbotten