Redan när 900 regionanställda varslades om uppsägning förra året varnade Östergötlands läkarförening för att psykiatrin skulle drabbas hårt.

– Psykiatrin i Östergötland var i många delar hårt ansatt redan före neddragningarna. Men efter att regionledningen valde att rikta de största varslen mot just psykiatrin har situationen försämrats till den grad att vi inte längre upplever att vi kan bedriva en patientsäker vård i alla delar, säger Josefin Vikström Eckevall, överläkare på vuxenpsykiatriska kliniken i Linköping och facklig företrädare för läkarföreningen.
Av Psykiatricentrums 1 400 anställda varslades förra året om uppsägning av 111 tjänster. Nyligen stod det dock klart att åtgärden inte lett till tillräckligt stora besparingar. Därför går regionen nu vidare med att hyvla bort 38 tjänster till. Psykiatricentrums chef, Therese Johansson, har dock sagt till Corren att man inte i första hand tänker sig några uppsägningar. I stället kan det röra sig om vakanser som inte fylls.
Men planerna har ändå fått många läkare att se rött. Josefin Vikström Eckevall och 49 läkarkollegor ligger bakom flera starkt kritiska debattartiklar.
– Vår patientgrupp är, åtminstone till delar, samhällets sköraste. Många av dem kan inte strida för sig själva, och därför måste vi försöka nå ut med de risker vi ser, säger hon.
Särskilt utsatt för sparkraven är den psykiatriska öppenvården. I praktiken innebär det exempelvis att vårdpersonalen inte kan erbjuda lika många stödsamtal för att förhindra suicid, och i Corren har läkarna varnat för att självmorden kan öka. Instabila patienter med psykossjukdom kan inte heller följas upp i den mån som krävs, menar Josefin Vikström Eckevall. Även patienter med ätstörningar befaras hamna i kläm.
– Nu är det på förslag att ätstörningsdagvården ska läggas ner. Det kommer sannolikt bara att innebära att patienterna behöver slutenvård i stället, och det är vårdplatser som vi inte har, säger hon.
I en debattreplik vänder sig dock regionråden emot bilden av att ätstörningsdagvården är hotad. Enligt de styrande politikerna ska vårdansvaret flyttas från det nuvarande länsteamet till allmänpsykiatrin i respektive länsdel. »Det innebär inte att vården försvinner, vilket det tyvärr ibland kan låta som«, skriver de.
Men Josefin Vikström Eckevall och hennes kollegor lugnas inte av det svaret.
– För att det inte ska bli tal om nedläggning måste i så fall resurser från delas ut till klinikerna så att de själva kan öppna dagvårdsenheter. Men någon sådan planering har inte vi nåtts av, säger hon.
Josefin Vikström Eckevall tycker att det är paradoxalt att man från regeringens håll talar om att satsa på psykiatrin, för till Östergötland verkar i alla fall inte pengarna ha nått. Nu vill hon och de andra läkardebattörerna stoppa de nya neddragningarna. Dessutom kräver de en återanställning av åtminstone delar av de personalgrupper som har fått gå.
– Det blir en otrolig diskrepans mellan regeringens satsningar och vad som måste beskrivas som en nedmontering av psykiatrin i Östergötland.
– Det är många som känner en stor oro, framför allt för patienterna så klart, men också för alla som arbetar inom psykiatrin. Det är en enorm etisk stress att tvingas prioritera mellan personer med ett tydligt lidande.
»Vi förstår självklart att det är ett utmanande läge för alla medarbetare och patienter, men det gäller att vi håller i och håller ut i omställningen«, skriver regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) till Läkartidningen.
Läkarna kan dock inte räkna med att få tillbaka sina forna kollegor.
»Vi kan inte återanställa medarbetare om det inte finns resurser för det, vi får inte hamna i samma situation med stora underskott igen.«
Läs också:
Östergötland ska spara genom minskad tillgänglighet i psykiatrin
Östergötlands läkarförening befarar stålbad för psykiatrin efter varslet
Sök hjälp om du har tankar på att ta ditt liv
Funderar du eller någon i din närhet på att ta sitt liv? Det finns hjälp att få. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Ett sätt kan vara att ta kontakt med någon av följande organisationer:
Mind Självmordslinjen: prata via chatt eller på telefon 90101
Jourhavande medmänniska: prata via chatt eller på 08-702 16 80
Riksförbundet SPES, drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord: 020-18 18 00
Jourhavande präst: Nås via 112