Det var efter inspektion i barn- och ungdomspsykiatrins lokaler vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg som Arbetsmiljöverket meddelade att lokalerna måste vara utrymda senast slutet av maj. Bakgrunden är långvariga problem med fukt och mögel i inomhusmiljön, som orsakar konstaterade hälsoproblem hos både patienter och medarbetare.
Planen var då att evakuera till andra lämpliga lokaler på Östra sjukhuset, berättade Per Albertsson, operativ chef för område 1 på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i mars.
»Målet är att inte ha någon verksamhet kvar i dessa lokaler efter 31 maj«, skrev han till Läkartidningen via presstjänsten.

Men nu har planerna ändrats. I fredags beslutade man att evakuera all verksamhet i lokalerna, och sedan i måndags morse råder intagningsstopp. Senast fredag ska avdelningarna vara helt tömda, säger Marie Carlsson, verksamhetschef för barnneurologi och barnpsykiatri på Drottning Silvias barnsjukhus.
– Vi har tagit ett beslut att vi behöver lämna det här huset, som har så sjukt inomhusklimat. Det beror på att miljön blir sämre för var dag som går och vi börjar hamna i en ohållbar sits med svårighet att rulla bemanningen, eftersom personal inte kunde vara i lokalerna. Det var nödvändigt att ta ett akut beslut.
Hon berättar att man fått löfte om nya lokaler i vuxenpsykiatrins lokaler, med inflyttning om cirka en vecka. Under tiden förstärker man mellanvården på olika sätt, arbetar mer med hembaserad vård och erbjuder rådgivning dygnet runt. Alla patienter i behov av inläggning hänvisas under tiden till Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) i Borås.
– Men vi försöker, som alltid, att göra allt vi kan för att man inte ska behöva inläggning, säger Marie Carlsson.
Peter Söderberg är överläkare på Bup-mottagningen på Säs. Han säger att man ännu inte hunnit se någon större ökning av inflöde av patienter från Göteborg.
– Nej, inte än. Men personligen blir jag väldigt fundersam kring hur man har tänkt kring patientsäkerheten när man utan förvarning i praktiken lägger hela VGR:s akutuppdrag på Bup i Borås.
Den snart evakuerade verksamheten i Göteborg har åtta slutenvårdsplatser för barn- och ungdomspsykiatri samt åtta platser för ätstörningsvård, som är ett nationellt högspecialiserat vårduppdrag. Under den närmaste veckan kommer de sex platser som finns på Södra Älvsborgs sjukhus att vara de enda som finns i regionen. Peter Söderberg säger att det innebär att det kan komma att krävas en hårdare prioritering av patienter.
– Dessutom är det så att patienterna i Göteborg är vana vid att få en läkarbedömning jourtid, men vi har ett annat system här, så de kommer att ha förväntningar vi inte kan uppfylla.
Han säger att han har full förståelse för att medarbetarna inte kan arbeta i mögliga lokaler, men är kritisk till att situationen har tillåtits bli så akut.
– Det här är inte ett nytt problem, det har varit känt länge. Att man nu tar ett beslut på stående fot, utan att det i förväg kommunicerats så att vi har kunnat lägga en planering för det, det tycker jag är ytterst anmärkningsvärt och en patientsäkerhetsrisk.
Det är också oklart hur länge man ska stanna i de nya lokalerna hos vuxenpsykiatrin, berättar verksamhetschef Marie Carlsson.
– I dagsläget vet vi inte hur det blir sedan, men vi kommer nog att vara där ett tag. Det vi vet är att vi inte kan inte återgå till det här huset, det ska rivas. Just nu är vi jätteglada att vi har fått de här nya lokalerna.
Läs mer:
Arbetsmiljöverket kan förbjuda verksamhet i mögliga Bup-lokaler
Skyddsombud kräver akut utrymning av mögliga Buplokaler i Göteborg
(uppdaterad 2025-04-23)