– Sverige ska stå upp för akademisk frihet när andra länder nedmonterar den. Här ska forskare få vara fria, nyfikna och lite jobbiga. Så får vi forskning och utbildning i världsklass, så slår vi vakt om ett öppet debattklimat, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L) i ett pressmeddelande som nämner ett »USA där situationen är oroväckande« och att 4 av 10 universitetsanställda i Sverige har utsatts för hot eller trakasserier.

Bakgrunden är bland annat en rapport som Universitetskanslersämbetet presenterade för snart ett år sedan som visar att även om den akademiska friheten är jämförelsevis stor i Sverige, så anser en tredjedel av lärarna, forskarna och doktoranderna att deras egen akademiska frihet är utmanad. Tre fjärdedelar av dessa menar att de därför har förändrat sitt beteende, exempelvis genom att byta forskningsfokus.

Utredningen ska se över huruvida dagens regelverk är ändamålsenligt för att skydda den akademiska friheten vid svenska universitet och högskolor, huruvida stödet till forskares och lärares akademiska frihet bör stärkas, samt lämna nödvändiga författningsförslag.

– I en tid då hot och trakasserier mot forskare ökar måste vi stå upp för friheten att söka och sprida kunskap utan rädsla. Regeringens satsning för att förstärka den akademiska friheten är viktig för att värna både vetenskapens integritet och vårt demokratiska samtal, säger Lili André, KD:s talesperson för forskning och högre utbildning, i pressmeddelandet.

Särskild utredare blir Anna-Sara Lind, professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, och uppdraget ska redovisas senast den 30 juni nästa år.

Läs även:
Jonas F Ludvigsson: »Jag är besviken på andra forskare och läkare som bidrog till hatet«