Helsingborgspolitikerna beslutade för drygt ett år sedan att kraftigt dra ned på möjligheten till samordning enligt vårdgarantin, alltså att hänvisa patienter till andra vårdgivare när de inte kunnat ges vård i rätt tid. Tanken var att spara in 70 samordningsmiljoner kronor genom att öka antalet egna operationer. Men tvärtemot intentionerna gick operationskapaciteten på sjukhuset i stället ned. Ändå fortsatte ransoneringen av samordning. I takt med att köerna blev allt längre vällde patientklagomålen in till patientnämnden. Strax före jul hade nära hundra klagomål i Region Skåne rört just nekad samordning, varav den stora merparten av kritiken riktades mot just Helsingborgs lasarett. Till slut valde patientnämnden att larma Ivo, som Läkartidningen tidigare har rapporterat.
Nu markerar även regionens egna revisorer och delar ut en anmärkning till sjukhusstyrelsen i Helsingborg.
– Man har frångått den centrala instruktionen i Skåne om hur man hanterar samordning och tagit fram ett eget formulär om att i största möjliga utsträckning avråda från samordning. Enligt formuläret är det först när patienten i flera steg verkligen har insisterat och stått på sig som hen kunnat få samordningen. Samordningen har alltså gått till dem som varit lite kunnigare, lite ivrigare eller som har fått hjälp av anhöriga att hävda sin rätt, säger Peter J Olsson, ordförande i revisorskollegiet.
I ett starkt formulerat pm kritiserar nu Peter J Olsson och hans revisorskollegor sjukhusstyrelsen för att inte följa lagen.
– Den som haft för ont, varit ensam eller inte känt till sina rättigheter har hamnat sist i kön utan att det har varit medicinskt befogat. Här bryter man mot alla möjliga typer av hälso- och sjukvårdslagstiftning.
Det är inte heller första gången som revisorerna fört fram sin kritik. Vid flera tillfällen under det gångna året har revisorerna påtalat riskerna, men mötts av förminskningar och bortförklaringar, enligt Peter J Olsson.
– Vi har inte blivit lyssnade på. Snarare har man förnekat att det är på det här viset. Jag förstår att man kan hamna fel och tänka fel. Däremot förstår jag inte att man framhärdar och inte rättar till när risker påpekas. Det faktum att man har dragit ut på åtgärderna bidrar till allvaret, säger Peter J Olsson.
Läkartidningen har sökt sjukhusstyrelsens ordförande Anders Lundström (KD). Till P4 Malmöhus pudlar han dock.
– Det har brustit i kommunikationen till ett antal, och det ber vi om ursäkt för. Vi har redan ändrat i de instruktioner som finns, säger han.
Läs också:
Patientnämnden larmar Ivo om besparingar på Helsingborgs lasarett