– Vi vill öka antalet vårdplatser. Vi vill att människor ges makten, och vi satsar på självvald inläggning och på en sömlös övergång mellan barn- och vuxenpsykiatri, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.
Han säger att många upplever den psykiatriska vården som ett »ingenmansland«.
– Alltför många människor i Sverige upplever ett ingenmansland i den psykiatriska vården där regler och strukturer är oklara. Där människor rent av tappas bort, där samverkan mellan vård- och stödinsatser inte fungerar, säger Jakob Forssmed.
Enligt förslaget ska det också bli möjligt med det som kallas självinläggning.
– De som mår dåligt ska kunna välja att läggas in, det skapar en trygghet, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
I satsningen ska 250 miljoner kronor gå till att skapa fler vårdplatser. På frågan om hur många det kan bli svarar Jakob Forssmed att det rör sig om omkring 100.
– Men regionerna ska också ha möjlighet att prioritera fram egna platser så att det kan skapas ännu fler. Vi gör detta eftersom vi är bekymrade över att vårdplatser nu stängs fast behoven ökar, säger han.
Regeringen vill också göra övergången mellan barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) och vuxenpsykiatrin mer flexibel och föreslår en satsning på 50 miljoner på det. I dag kan det uppstå ett glapp efter att en patient fyllt 18 år och ska byta vårdform.
– I dag är det födelsedagscentrerat och inte personcentrerat, det vill vi ändra på, säger Jakob Forssmed.
Läs också:
Diagnoser säljs mot betalning – Forssmed utlovar ADHD-granskning
Socialministern lanserade femårig strategi mot ensamhet