Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala. Foto: Staffan Claesson

Från och med den 1 april var det sagt att läkare i centrala Uppsala skulle ta nattjourer i Tierp och Östhammar. Detta eftersom jour- och beredskapsverksamhet ingår i primärvårdsavtalet, men inte tidigare behövt tillämpas på det sättet – mycket på grund av hyrläkare. Frågan om nattjourer skapade mycket oro hos distriktsläkare i Uppsala, vilket Läkartidningen berättade om i december förra året. Upplands allmänna läkarförenings ordförande Anna-Karin Agvald sa att »det finns en risk att folk väljer att sluta i Region Uppsala och det sista vi behöver är att tappa distriktsläkare«.

Nu blir så inte fallet. Frågan har knådats i en arbetsgrupp där läkare från både regionägda och privatägda vårdcentraler fått göra sina röster hörda.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Mikael Köhler berättar att ledningskontoret jobbat med en lösning för hur nattjouren kan hanteras på annat sätt: genom en beredskapsjour som redan finns tillgänglig i regionen. Den kommer för det mesta att samarbeta med nattsjuksköterskorna i Östhammar och Tierp på distans. Att ha läkare nattetid är dyrt och påverkar den dagliga primärvården negativt, uppger han för Läkartidningen.

– Vi tittar ännu på konsekvenserna av detta, men vi har sett att det kostar oss väldigt mycket att ha läkare fysiskt närvarande i Östhammar och Tierp under natten. Dessutom blir det ett vårdproduktionsbortfall dagtid i övrig primärvård på grund av dygnsvilan. Vi vill upprätthålla primärvården som den ska vara, och det är sällan behovet av läkare finns nattetid – är det akut ska man till akuten, säger Mikael Köhler.

Vivianne Macdisi, vårdstyrelsens ordförande i Region Uppsala.
Vivianne Macdisi, vårdstyrelsens ordförande i Region Uppsala. Foto: Region Uppsala

Däremot kommer läkare i Uppsala att behöva göra kvälls- och helgpass i Tierp och Östhammar från den 1 april. Tidigare har oftast hyrläkare tagit de passen, men nu faller uppgiften på fast anställda distriktsläkare i hela regionen, eftersom regionen dragit in på hyrläkare; enligt »Direktörsrapport Nära vård och hälsa« från mars har 50 procent av hyrpersonalen på vårdcentraler fasats ut hittills under 2025. Kvälls- och helgpassen utgör två arbetspass om året för en läkare i regionen, uppger vårdstyrelsens ordförande Vivianne Macdisi (S) för Läkartidningen.

– Nu måste alla hjälpas åt, men det är upp till vårdcentralerna att bestämma hur man lägger upp det.

Varför går ni med på att låta läkarna slippa nattjourerna?

– Det kom väldigt starka reaktioner, så vi uppmärksammades på frågan i politiken och lät en arbetsgrupp ta fram några alternativ. Jag tycker att konsekvenserna är för stora för primärvården om läkarna skulle jobba på plats natt, jouren är ju primärvård och inte akutsjukvård. Därför kommer jag att lägga fram förslaget om beredskap på telefon i stället, säger Vivianne Macdisi.

Anna-Karin Agvald, ordförande i Upplands allmänna läkarförening. Foto: Privat

Anna-Karin Agvald uppger att turerna i frågan varit många.

– Det har gjorts riskbedömningar bara den senaste veckan, säger Anna-Karin Agvald och konstaterar:

– Det är ju bättre att det bara är jourer kvällar och helger, och att vi slipper nätterna. Men det är fortfarande många som inte är nöjda med detta. De som tagit jobb i centrala Uppsala förväntar sig ju inte att behöva åka ut till Tierp och Östhammar helger eller kvällar.

Tills vidare slipper alltså distriktsläkarna nattarbete, men inte kvälls- och helgpassen. Det slutgiltiga beslutet om nattjourerna väntas fattas den 22 april, då vårdstyrelsen sammanträder. Det politiska styret i regionen (S, V, C och MP) är i majoritet, varför Vivianne Macdisi »bedömer att det är så här det kommer att bli«.

Läs även:
Nattjourer på landsbygden för distriktsläkare skapar oro i Uppsala