De övriga ledamöterna är icke-läkare, bland annat nationalekonomer och statistiker, och syftet med delegationen är att fördela bidrag till regioner för att öka effektiviteten inom hälso- och sjukvården. Ansökningar som bedöms ge störst effektivitetsförbättringar genom omstrukturerings- eller effektiviseringsåtgärder ska prioriteras, och i budgetpropositionen för 2025 har regeringen föreslagit att statsbidraget uppgår till 250 miljoner per år under perioden 2025–2030.
När regeringen presenterade delegationen i december ingick en annan läkare, Sari Ponzer, läkare och senior professor i ortopedi vid Karolinska institutet. Redan vid årsskiftet lämnade hon delegationen på grund av andra uppdrag.
– Vi har haft svårt att få med läkarkompetensen, men nu är Kalle Conneryd Lundgren från Kry utsedd till delegationen också, sa effektiviseringsdelegationens ordförande Clas Rehnberg, professor i hälsoekonomi, på konferensen Vårdarenan som arrangerades av Dagens Medicin och Dagens Samhälle, vilket den förstnämnda tidningen har rapporterat om.
– Sjukvården är vår enskilt största samhällssektor och den som betyder mest för invånarna, säger Kalle Conneryd Lundgren, som tidigare även varit operativ direktör på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.
– Jag ser fram emot att bidra med mina kunskaper och erfarenheter, både från Sverige och internationellt. Sverige har alla möjligheter att vara en europeisk ledare i att skapa en sjukvård med hög kvalitet men också god effektivitet. Vi har medarbetare i toppklass, vi har ledande forskare inom många fält, men när det kommer till effektiviteten och jämlikheten över landet har vi en väg att vandra.
Kalle Conneryd Lundgren säger till Dagens Medicin att han inte ser det som problematiskt att han är den enda läkaren i delegationen.
– Det har jag väl inga jättestarka tankar om. Det är ju inte medicinska frågor delegationen i första hand ska ta ställning till. Det ansvarar regionerna för, och de bör ha god kompetens inom sina organisationer för det.