Rapporten, som bygger på enkätsvar från drygt 800 ST-läkare, visar att läkarna som medelvärde har två timmar schemalagd studietid i veckan – men att bara hälften har möjlighet att få ut sin schemalagda tid. Den visar också att bara varannan har schemalagd handledning och att fler än hälften har uppföljning med sin handledare mer sällan än en gång per månad.
– Vi har haft misstankar om att det ser ut så, men nu har vi siffror på det. Det är alldeles för dåligt. Vi har full förståelse för att produktionen måste prioriteras, men det måste också utbildningskvaliteten. Schemalagd handledning och studietid är jätteviktigt och kan inte stå tillbaka på grund av dålig planering, säger Sofia Warne, andre vice ordförande för Sveriges yngre läkares förening (Sylf), som ligger bakom undersökningen.

Läget skiljer sig mellan de olika specialiteterna. Bäst är situationen för utbildningsläkare inom allmänmedicin. Där är medeltiden för studier per vecka 3,42 timmar, och nästan åtta av tio får ut sin tid. Här är det också vanligare med handledning enligt Sylfs rekommendationer, det vill säga schemalagt var fjortonde dag.
Det är nästan tio år sedan en liknande undersökning gjordes senast, så det är inte möjligt att säga huruvida situationen förbättrats eller försämrats, säger Sofia Warne.
– Vi tror ju att det har försämrats i och med sparkrav inom vården och ökad arbetsbelastning, men statistiken ska främst ses som en lägesbild.
Undersökningen visar också att de läkare som får vänta längst på en ST/BT-tjänst är de som utbildat sig inom EU/EES. Där är väntetiden i genomsnitt 12,25 månader mellan legitimation och anställning, att jämföra med 4,74 månader för utbildade i Sverige.
Den visar även att många – fler än var tredje – av utbildningsläkarna fått sina tjänster via kontakter i stället för via offentlig utlysning. Det tycker Sofia Warne är en anmärkningsvärd siffra.
– Vad du har för kontakter ska inte avgöra om du får en tjänst eller inte, utan meriter och erfarenheter, säger hon.
Enkätundersökningen gjordes år 2024. Planen är att den ska göras vartannat år framöver.
(uppdaterad 2025-05-07)