Trots att vårdgarantin ger patienter rätt till vård inom tre månader har över 60 000 patienter i dag väntat mer än 90 dagar på operation eller behandling. Socialstyrelsen och E-­hälsomyndigheten har sedan häromåret haft ett gemensamt uppdrag att ta fram en plan för att åstadkomma en nationell vårdförmedling för den som inte kan få vård i tid i sin hemregion. För även om vårdförmedling finns redan i dag fungerar det inte optimalt. Att erbjuda vård i en annan region upplevs som administrativt krångligt, dyrt och svårt att samordna, enligt myndigheterna.

Nu har de båda myndigheterna tillsammans presenterat sin plan, som utgår från 16 olika insatser, exempelvis ökad samverkan mellan regionerna, stärkt stöd till patienter och digitalt stöd för att hitta vårdgivare.

– Vi ser att regionerna behöver bättre förutsättningar för att nationell vårdförmedling ska fungera smidigt. Förmedling av vård kommer inte att lösa alla utmaningar med långa väntetider, men är en del i pusslet för att fler ska få vård i tid. Samtidigt är det ett sätt att använda vårdens samlade resurser mer effektivt – om det finns kapacitet på en plats i landet ska patienter inte behöva vänta på vård någon annanstans, säger Björn Eriksson, generaldirektör för Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Ett av förslagen handlar om att skapa en nationell samordningsorganisation, bestående av regioner och Socialstyrelsen, för att se till att arbetssätten blir mer enhetliga.

– Det vi ser i dag är bland annat att regionerna erbjuder väldigt olika förutsättningar för patienter att få vård genom nationell vårdförmedling. Det försvårar för patienter att tacka ja till ett erbjudande om vård i en annan region, säger Björn Eriksson.

Läs också:
Flera regeringsuppdrag på vägen mot en framtida nationell vårdförmedling

Förslaget till plan innehåller totalt 16 statliga insatser inom sju insatsområden:

1. Främja mer likartade och enhetliga arbetssätt samt ökad samverkan genom en nationell samordningsorganisation för nationell vårdförmedling.

2. Stärka patientens ställning och underlätta för patienter att fatta beslut om ett erbjudande om nationell vårdförmedling.

3. Förbättra regionernas förutsättningar att använda nationell vårdförmedling för att stärka tillgängligheten.

4. Vidareutveckla infrastruktur för ett nationellt vårdsöksystem.

5. Stödja digital informationsöverföring.

6. Digitalt stödja processen att hantera vårdförmedlingsärenden.

7. Etablera strukturer, processer och rutiner för uppföljning av nationell vårdförmedling.