Läkaren har haft ett uppdrag med ett ansvar som inneburit en högre lön. Men Karolinska universitetssjukhuset avslutade uppdraget efter ett par år. Läkaren hade fortfarande kvar sin anställning, men det innebar en lönesänkning, skriver Läkarförbundet i sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Förbundet menar att detta gjordes på grund av att läkaren utövat sitt fackliga uppdrag. En chef ska ha sagt till läkaren att uppdraget avslutades på grund av att det kunde vara svårt att ha det jämte det fackliga uppdraget. Enligt en minnesanteckning från den lokala fackföreningens möte med arbetsgivaren ska samma chef senare ha bett om ursäkt för den kommentaren och ändrat sig angående skälen till att uppdraget avslutades: det skulle då inte ha berott på de fackliga uppdragen. Men det köper inte Läkarförbundet.

Enligt stämningsansökan ska arbetsgivaren också ha uttryckt sig aggressivt mot läkaren. Vid ett internt möte där läkaren inte var med ska en annan, högt uppsatt chef ha sagt sig vilja »slå läkaren på käften« för hens fackliga arbete. Samma chef ska vid fackliga möten också verbalt ha hoppat på läkaren, skriver Läkarförbundet utan att specificera närmare hur det tog sig uttryck. Det här gör att arbetsgivaren gjort sig skyldig till det som kallas föreningsrättskränkning i medbestämmandelagen och till brott mot förtroendemannalagen, menar Läkarförbundet.

– Vi har stämt Region Stockholm för att vi anser att de har missgynnat en läkare på grund av dennas fackliga arbete. Utöver att det är ett brott mot arbetsrätten är det också ett angrepp mot oss som fackförbund, eftersom det är med hänvisning till fackligt arbete. Det är något vi måste markera väldigt starkt emot, säger förbundets ordförande Sofia Rydgren Stale till Läkartidningen.

– För oss är det en väldigt viktig princip att man som facklig representant alltid ska känna sig trygg i sin roll och att man aldrig ska straffas för sitt fackliga engagemang. Det är viktigt när man tar på sig ett uppdrag som facklig representant för oss, att man vet att man har hela förbundet i ryggen om, eller när, ens föreningsfrihet kränks.

Sofia Rydgren Stale. Foto: Simon Hastegård

Det här gör också att Läkarförbundet yrkar på skadestånd både till individen och till förbundet. Totalt rör det sig om 490 000 kronor för brott mot olika paragrafer i medbestämmandelagen och förtroendemannalagen: 245 000 kronor till läkaren och förbundet vardera. Därtill yrkar förbundet på lönetillägg på 5 000 kronor per månad till läkaren från att hens uppdrag upphörde till dess att en huvudförhandling i Arbetsdomstolen skulle börja.

– Det är ovanligt att man hamnar i en sådan här situation. Men då är det också desto viktigare att man markerar. Gör man inte det är risken att den här typen av angrepp blir vanligare. Det är viktigt att vi stävjar det, säger Sofia Rydgren Stale.

Med stämningsansökan skickar förbundet också bilagor i form av protokoll från MBL-förhandlingar och minnesanteckningar på lokal nivå, och förhandlingsprotokoll på fackligt central nivå. Läkarförbundet tycker att de har ganska gott på fötterna i en domstolsförhandling.

– Det finns mycket fakta som talar till vår fördel, säger Sofia Rydgren Stale.

Läkartidningen har pratat med den berörda läkaren, som valt att i nuläget inte kommentera ärendet. Läkartidningen har också sökt en kommentar från sjukhuset och Region Stockholm. De säger sig precis ha fått stämningsansökan och därför inte hunnit ta ställning.