– Forskning är en förutsättning för en hälso- och sjukvård i världsklass. Med vår forskningspolicy vill vi bidra till att skapa bättre strukturer för forskning och lärande i alla delar av läkarkåren – från läkarstudent till överläkare, säger Ola Winqvist, ordförande i SLS delegation för medicinsk forskning, i ett pressmeddelande.
Läkaresällskapets nya policy är uppdelad i tre större avsnitt. Det första handlar om att stödja ett vetenskapligt lärande för alla läkare. Vetenskaplig kompetens utgör en naturlig del av läkarrollen, menar SLS. När som helst kan nya väldesignade studier göra att rådande uppfattningar helt måste omprövas. Läkare behöver därför ha en kritisk blick på de behandlingsmetoder som används i dag – men också kunna utvärdera nya metoder.
Det andra avsnittet i policyn handlar om att förbättra förutsättningarna för medicinsk forskning i Sverige. Forskningstid behöver fredas från de kliniska kraven, annars »riskerar forskningsprojekten att bli lidande, vilket fördröjer vetenskapliga framsteg och bidrar till en ökad stressnivå för läkaren«, står det i dokumentet. SLS noterar också att det i dag saknas tydliga ingångar till forskning under läkarutbildningen. Här vill SLS utveckla möjligheten för läkare att redan under studietiden påbörja forskning.
Den tredje och sista punkten rör gränsöverskridande medicinsk forskning, som SLS vill se mer av. Även mer specifika önskemål finns med i policyn. SLS anser exempelvis att det har blivit för komplicerat att få tillgång till hälsodata, som är uppdelade mellan bland andra Socialstyrelsen och olika kvalitetsregister. Sällskapet sneglar på hur Storbritannien, Finland och Danmark har tillgängliggjort hälsodata och önskar sig liknande strukturer i Sverige.
Även Läkarförbundet har en forskningspolicy sedan tidigare. Den har flera saker gemensamt med SLS policy. Bland annat efterlyser Läkarförbundet särskilda satsningar på forskningsintresserade läkarstudenter samt förbättrade förutsättningar för att kombinera forskning med kliniskt arbete under hela karriären.
(uppdaterad 2025-04-17)