Ett PSA-prov på Gotland kostar nästan 129 kronor, medan samma prov i Stockholm går på drygt 27 kronor. Likaså kostar ett CRP-prov i Blekinge drygt 29 kronor, men bara drygt 10 kronor i Stockholm. Det är bara några exempel på de stora prisskillnader som diagnostikföretaget Unilabs har upptäckt i sin prisjämförelse av ett antal prov som ofta beställs inom primärvården. Urvalet av prov är i stort sett detsamma som Konkurrensverket använde sig av i en rapport från 2012, då myndigheten slog fast att konkurrensutsättning genom upphandling är en nyckelfaktor för lägre priser.
– Vår nya kartläggning visar väldigt tydligt att Region Stockholm och Region Sörmland, de enda regioner som i dag har valt att upphandla diagnostiska tjänster fullt ut, också har bland de lägsta priserna i landet. Men vi är förvånade över att prisskillnaderna visade sig vara så pass stora, säger Sanna Rydberg, vd för Unilabs i Sverige.
Hon tror att det råder både bristande kunskap om och intresse för diagnostik och att man därför har missat möjligheten att hushålla med primärvårdens begränsade resurser genom att upphandla laboratorietjänster.
– Det är komplext och svårt med diagnostik, och det är inte heller en prioriterad politisk fråga, så det kan ha bidragit till att inte fler regioner valt att upphandla, säger hon.
Ylva Sandström, ordförande för Distriktsläkarföreningen, ifrågasätter dock urvalet av prov. I ett mejl till Läkartidningen skriver hon att de sex listade provtyperna inte är hennes vanligaste prov och att hon saknar exempelvis urinprov, blodstatus och HbA1c.
»Annars blir det Unilabs eget urval … som jag gissar de vill visa är bäst«, skriver hon.
»Men visst – det lönar sig att upphandla«, tillägger Ylva Sandström. »Det stör mig att man i primärvården ofta är hänvisad att använda ett visst labb, ofta sjukhusets, där man kan misstänka att sjukhuset snor åt sig orimligt av primärvårdens budget. Det blir ett sätt att låtsas lägga pengar på primärvården, men ta tillbaka dem till sjukhuset.«
Läkartidningen har sökt Region Blekinge och Region Gotland för en kommentar kring resultatet. Bara Region Gotland har återkommit.
Gunilla Bryntesson, som är verksamhetschef för bland annat laboratoriet på Visby lasarett, skriver att det rör sig om en liten labbenhet som servar både sjukhus och primärvård på Gotland.
»Jämfört med större enheter blir varje prov mer kostsamt, då vi har relativt små volymer och dessutom befinner oss på en ö med allt vad det innebär av transporter och logistik.«
Hon skriver också att frågan om att upphandla laboratorieverksamheten inte har varit på agendan och att det är svårt att jämföra priserna, eftersom regionen inte särskiljer primärvårdens prov från sjukhusets. Kostnaderna slås ut på samtliga prov.
»Primärvården betalar samma pris som sjukhuset. Så är det, så vitt vi vet, inte i Stockholm.«