Biplob Abu Shanewas, specialistläkare akutsjukvård och sektionschef. Foto: Anita Szava

Strax efter klockan 17 på tisdagen sköts tre personer mellan 15 och 20 år ihjäl i centrala Uppsala. Enligt medieuppgifter hade ett av offren kopplingar till en utredning om gängkriminalitet, men Polisen menade på onsdagsförmiddagen att det var för tidigt att slå fast ett motiv, även om kopplingen undersöktes.

Offren konstaterades döda på platsen för gärningen, och akuten i Uppsala berördes inte direkt av det inträffade, berättar Biplob Shanewas, akutläkare och sektionschef för akutsjukvården. Man har haft extra kontakt med Polisen med anledning av det inträffade och att Akademiska sjukhuset likt tidigare år sätter upp ett sjukvårdstält utanför akuten för att ta hand om ett ökat söktryck i samband med valborg. Polisen ser dock ingen koppling mellan valborgsmässofirandet och skjutningen, och Biplob Shanewas säger att det inte påverkar säkerhetsläget för sjukvården i nuläget.

– Just nu finns ingen hotbild mot akuten eller mot tältet.

Det berättar han när Läkartidningen ringer honom på onsdagsförmiddagen för en uppdatering angående trippelmordet. Föregående dag hade Läkartidningen nämligen intervjuat honom om förberedelserna för valborg, innan rapporterna om skjutningen kommit.

De förberedelserna fortgår som planerat, med undantaget att man har uppdaterat sig specifikt om skjutningen med Polisen. Annars har akutsjukvård, ambulans och polis ändå tät kontakt runt valborgsmässofirandet för att vara förberedda på en eventuell inströmning av patienter. På stan finns första hjälpen-team från Röda Korset och en av Uppsalas vårdcentraler, och Akademiska sjukhuset har i flera år skalat upp akutverksamheten på valborgsmässoafton, både med mer personal inne på akuten och i tältet utanför.

– Vi förväntar oss ett ökat tryck, både genom alkoholrelaterade sökorsaker och lättare skador. Det är mycket folk som är ute och festar på gatorna, och vi är förberedda, säger Biplob Shanewas, akutläkare och sektionschef för akutsjukvården.

Tältet har tillkommit för att man inte vill störa det vanliga akutflödet. Det är operativt från klockan 15 på valborg till klockan 05 tidig förstamajmorgon och fungerar delvis som en tillnyktringsenhet med tio platser, filtar, vätska och utrustning för att sy och göra andra lättare insatser.

– Det har blivit en tradition, säger Biplob Shanewas om tältverksamheten.

– Det bemannas med en akutläkare, sjuksköterska och en undersköterska, och så finns väktare, fortsätter han.

Sjukvården har flera avstämningar under dagen och frekventa uppdateringar mellan akutpersonal och tjänstemän i beredskap, både över telefon och genom kommunikationssystemet Rakel.

– Det kan vara en lugn valborg. Det kan vara väldigt kaotiskt. Det vet vi inte.

Att det blir ett extra pådrag för att folk festar extra mycket – har du några tankar om det, för det tar ju en del sjukvårdsresurser?

– Vi kan inte påverka samhället, bara förbereda oss. Det finns kampanjer via Polisen och andra myndigheter om att inte festa för mycket. Men vi ger den sjukvård som behövs och förbereder oss extra för den sociala högtiden för studenterna i Uppsala, säger Biplob Shanewas.