Beslutet om den förändrade sjukhusstrukturen i Region Västernorrland har väckt starka känslor. För den som ifrågasätter ett regionalt eller kommunalt beslut finns möjlighet att begära laglighetsprövning enligt kommunallagen – en möjlighet som nu en stor mängd regioninvånare har utnyttjat.

Fram tills nu har nästan 400 överklaganden registrerats hos Förvaltningsrätten i Umeå, berättar rådman Karin Granholm.

Karin Granholm. Foto: privat

– Vi har fått in otroligt mycket handlingar. Vi har ännu inte registrerat in alla överklaganden, de kommer till oss hela tiden. Vi har buntar med handlingar som vi inte hunnit registrera in ännu.

Och Karin Granholm räknar med att det blir fler, med tanke på att fristen för att överklaga löper ytterligare drygt två veckor.

– Det kommer att öka, helt klart.

Några av personerna som begärt laglighetsprövning har även begärt inhibering, vilket innebär att man vill att rätten tillfälligtvis stoppar alla åtgärder till följd av beslutet.

– Det behöver vi ta ställning till skyndsamt. Egentligen ska man kunna besvara det inom en vecka, men det kan finnas skäl att man får ta några dagar till. Vi måste ta ställning till vilka skäl man anger och låta regionen få kommentera yrkandena, säger Karin Granholm.

Vad gäller den stora massan av laglighetsprövningsbegäran så kommer dessa att hanteras i omgångar, allt eftersom de kommer in, säger Karin Granholm.

– Vi kommer att successivt skicka över till regionen veckovis framöver och förelägga dem att svara. Det kommer att hanteras som ett enda mål. Efter att regionen svarat kommer vi ta ställning till om vi behöver fortsätta skriftväxlingen eller om den ska sluta.

Merparten av överklagandena ser likadana ut och kommer från samma formulär, som delats i bland annat sociala medier. Karin Granholm vill dock poängtera att det faktum att det inkommit många överklaganden inte påverkar rättens bedömning.

– Man måste förstå att det inte spelar någon roll för oss om det är hundra eller ett överklagande som säger samma sak som kommit in. Vi hanterar dem på samma sätt ändå.

De flesta har överklagat hos Förvaltningsrätten i Härnösand, vilket var den ort där beslutet fattades, men eftersom rätten deklarerade jäv flyttades ärendet till Umeå.

Läs mer:
Oro och besvikelse efter beslut om Sollefteå sjukhus
Beslutat: Vård flyttas från Sollefteå

Så funkar laglighetsprövning

Möjlighet till laglighetsprövning finns i kommunallagen. En begäran måste skickas in till till den förvaltningsrätt som hör till den region eller kommun där beslutet fattats, senast tre veckor från den dag beslutet har anslagits på kommunens eller regionens digitala anslagstavla.

Förvaltningsrätten avgör sedan om beslutet strider mot någon lag eller författning. Domstolen får inte ta hänsyn till andra omständigheter än de som du har hänvisat till före överklagandetidens utgång.

Alla som fyllt 18 år och är folkbokförda, äger fast egendom eller betalar kommunalskatt i kommunen eller regionen kan begära prövning.

Källa: Sveriges domstolar