Fredrik Rosenqvist, läkare och fackligt ombud på psykiatrin i Region Värmland.
Fredrik Rosenqvist. Foto: Jasmine Hakimi

Mötet skedde förra veckan kort efter att Fredrik Rosenqvist och andra kritiserat psykiatrin i Värmland under en föreläsning, vilket han redogör för på Instagramkontot sjuka.varden och som Värmlands Folkblad har rapporterat om.

Han säger att beskedet under mötet var att han hade tackat nej till tjänster och att han därför inte längre var aktuell för anställning som överläkare inom psykiatrin i Värmland.

– Min upplevelse är att det har varit förhandlingar om en överläkartjänst och att jag också har blivit erbjuden en sådan. Tajmingen är talande, säger han och syftar på att han fick beskedet efter den kritiska föreläsningen.

Christina Karlsson, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin, tillbakavisar påståendet.

– Det handlar absolut inte om några repressalier. Man ska kunna kritisera sin chef eller arbetsgivare utan att riskera repressalier.

Hon bekräftar att Fredrik Rosenqvist har fått beskedet att han inte längre är aktuell för framtida överläkartjänster i Värmland.

– Det är inte aktuellt med någon överläkartjänst eftersom han har tackat nej. Det handlar om villkor och lönen, säger hon.

Christina Karlsson säger att det senaste mötet ägde rum på Fredrik Rosenqvists initiativ och att han redan i mars fick beskedet om att han inte skulle få jobbet. Det finns ingen koppling till vad han sa på föreläsningen, säger hon.

– Det har inte med varandra att göra. Det har varit en lång förhandling. Det har varit en process sedan i september. Vi hade avslutat den i mars, när jag upplevde ett tydligt nej.

Varför fick han då inte redan i mars, möjligen april, beskedet att han inte är aktuell för någon framtida tjänst som överläkare?

– Han fick beskedet att det då inte fanns någonting.

Förstår du att han misstänker att det handlar om en repressalie med tanke på tajmingen – han fick ju beskedet kort efter föreläsningen?

– Det är klart att jag kan förstå hans tanke, men det finns inget samband.

Varför dröjde det?

– Vi har inte hittat en gemensam tid och jag ville att det skulle vara ett fysiskt möte.

Men varför fick han först förra veckan beskedet att han inte heller är aktuell i framtiden?

– Han hörde av sig om ett nytt lönebud och då ville jag träffa honom.

Var tajmingen för det senaste mötet en olycklig omständighet med tanke på att det var kort efter föreläsningen?

– Ja, det var det.

Fredrik Rosenqvist, som är nybliven specialist, säger också att det är stor brist på psykiatrer inom regionen som därför har ett stort behov av hyrläkare. Han tror att det som har hänt honom kommer att göra det ännu svårare för Region Värmland att rekrytera överläkare inom psykiatrin. Att hans framtid var inom psykiatrin i Värmland var en självklarhet för honom, säger Fredrik Rosenqvist och lägger till att han lämnade mötet både förvånad och chockad.

– Det är klart att det finns en stor besvikelse i att det är så här de vill driva sin personalpolitik.

Han säger att ärendet nu hanteras av facket, som har begärt ett skriftligt svar från arbetsgivaren.

– Men jag har svårt att se hur man ska kunna förklara bort det som har varit.

Att han själv valde att framträda offentligt var dock en självklarhet eftersom han sätter patienterna i första rummet och dessutom vill stå upp för kollegor som inte ska behöva riskera repressalier, säger han.

–  Rent taktiskt hade jag kunnat vänta med att kritisera det av ledningen givna förslaget [till omorganisation, se länkar nedan, red anm] för att då underlätta övergången till överläkare. Men den här kritiken kommer från ett läkarkollektiv, och som facklig måste man kunna lita på att sådan information ska kunna ges utan att man äventyrar sin egen person och tjänst.

Fredrik Rosenqvist har ett råd till andra som hamnar i en liknande situation.

– Börja alltid med att kontakta medlemsrådgivningen och ditt lokala fackförbund samt se till att få allting från arbetsgivaren i skrift.

Christofer Lindholm, ordförande i Värmlands läkarförening, bekräftar i ett mejl att förbundet är involverat i ärendet, men skriver att han inte kan kommentera individärenden.

»Generellt kan jag säga att fall som rör repressalier är mycket viktiga och något som vi i lokalföreningen ser allvarligt på och som vi hanterar. Det sker med överläggningar med arbetsgivaren.«

Läs även:
Ny enkät: Stor risk att drabbas av repressalier om man slår larm
Omorganisationen av psykiatrin i Värmland får ny kritik – och fördröjs
Kritiserad omorganisation inom Värmlands psykiatri sätts på paus
Visselblåsarlagen prövas i rätten för första gången – läkares larm i fokus
DO: Inte bevisat att Karolinska utsatt läkare för repressalier