Miljörörelsen Extinction Rebellion (XR), som gjort sig känd genom spektakulära blockader av vägkorsningar och flygplatser, har i flera år riktat kritik mot Folkhälsomyndighetens arbete med klimatfrågan. Myndigheten har anklagats för passivitet och för att inte ta klimathotet på tillräckligt stort allvar.

Psykiatern Karin Sandén och allmänläkaren Terese Nilsson med den alternativa myndighetens logotyp. Foto: Privat

– WHO har konstaterat att klimatförändringarna är det största hotet mot mänskligheten och varje vecka lägger organisationen ut inlägg i sociala medier med budskapet att klimatkrisen är en hälsokris. Men jag har inte sett ett enda inlägg från Folkhälsomyndigheten om klimatförändringar. Vi skulle vilja se samma tydliga ledarskap som myndigheten uppvisade under pandemin, men nu kopplat till klimatet. Klimatfrågan måste genomsyra hela verksamheten, säger allmänläkaren och XR-aktivisten Terese Nilsson.

Inför den nordiska folkhälsokonferensen i veckan, där Sverige och Göteborg står värd, skickade XR ett öppet brev till Folkhälsomyndigheten där man uttryckte oro över att konferensen skulle ha större fokus på barns skärmtid är på deras framtid, i och med klimatförändringarna. Utanför möteslokalerna presenterade XR under onsdagen också sin alternativa folkhälsomyndighet, Folkhälsoverket, för att visa upp hur »ett folkhälsoarbete med verklig krisinsikt skulle kunna se ut«. Man har också tagit fram en tillhörande sajt, med en grafisk profil och logotyp som liknar Folkhälsomyndighetens, för att lyfta klimatfrågan. Ingen på Folkhälsomyndigheten vill ställa upp på en intervju om hur man ser på den fejkade myndighetssajten, men presstjänsten låter hälsa att en polisanmälan har gjorts.

Maria Neira, miljöchef på WHO i mitten, flankerad av XR-aktivisterna Sara Nilsson Lööv (psykolog), Karin Sandén (psykiater), Esther Hauer (psykolog) och Terese Nilsson (allmänläkare). Foto: Privat

– Det är talande för hur Folkhälsomyndigheten ser på oss. De anmäler oss och skickar polisen och piketbussar på oss. WHO:s miljöchef Maria Neira däremot kom fram och tackade för vårt arbete och kramade om oss. Det är en viss skillnad i bemötande, säger Terese Nilsson.

Sajten är inte avsiktligt vilseledande, menar hon.

– Det är inte så att vi försöker lura någon. Skulle någon höra av sig till oss om sajten i tron att det är en riktig myndighet så skulle vi hänvisa dem till rätt instans. Men det har ännu inte hänt, säger Terese Nilsson.

Karin Ljung Björklund, enhetschef för miljöhälsa på Folkhälsomyndigheten, tycker inte att XR:s kritik eller farhågor om konferensens fokus är befogade.

– Bara under inledningsceremonin pratade vår generaldirektör Olivia Wigzell om klimatkrisen, socialminister Jakob Forssmed pratade om klimatkrisen och Maria Neira från WHO pratade väldigt länge om klimatkrisen och var fantastiskt inspirerande. Klimatfrågan har absolut varit närvarande hittills, säger hon.

Karin Ljung Björklund håller inte heller med om att Folkhälsomyndigheten skulle vara passiv.

– Jag skulle säga att vi tar klimathotet på allra största allvar, och det är en fråga som vi arbetar jättemycket med. Det är också en gemensam fråga som måste in i andra sektorer också, så vi arbetar för att lyfta in hälsoaspekten av klimatarbetet när vi jobbar med andra myndigheter. Men vi har inte en »klimattagg« på allt vi gör och då blir allt arbete kanske inte lika tydligt. Men för oss är det ett medvetet drag att integrera klimatfrågan i allt vi gör, säger Karin Ljung Björklund.

Karin Sandén, psykiater och liksom Terese Nilsson engagerad i XR, vänder sig mot det resonemanget.

– Det är ju extremt viktigt att klimatarbetet syns utåt. Hur ska man kunna påverka människors beteende och inställning om det inte syns utåt? frågar hon.

Karin Ljung Björklund tycker att det är tråkigt att XR vänt sig emot Folkhälsomyndigheten.

– Vi vill båda ha en bättre värld och ett hållbart samhälle. Då blir det väldigt synd att det ska målas upp en konflikt som kanske inte alls finns där, säger hon.

Karin Sandén kontrar:

– Det är jättetrevligt om Folkhälsomyndigheten vill samma sak. Men egentligen struntar vi i vad de vill. De behöver agera och tala klarspråk.

Läs också:
Tjänstemän på FHM upplever sig tystade kring frågan om klimathotet
Vårdpersonal och forskare: FHM förminskar hotet mot klimatet