Hösten 2022 startade Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, tillsammans med teknikföretaget Medoma, ett slags virtuell akutsjukvårdsavdelning, »Hospital at home« (Sjukhus hemma). Även om patienterna var inskrivna på medicinkliniken togs de om hand i hemmet och fick en kombination av digitala och fysiska besök av läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter. Projektet blev snabbt omskrivet som en modell för framtidens vård, och flera medier rapporterade om arbetet, så även Läkartidningen vid flera tillfällen. Arbetssättet fick också höga betyg av såväl patienter som personal, samtidigt som vården kostade mindre än traditionell slutenvård, enligt en rapport.
Philip Smith, implementationsansvarig läkare hos Medoma, sa så sent som förra sommaren att han väntade sig ett breddinförande av modellen i framtiden.
– Frågan är bara i vilken takt det kommer att ske, sa han då till Läkartidningen.
Men bara två år efter starten avvecklade Capio S:t Görans sjukhus »Hospital at home« i höstas, rapporterar Dagens Medicin, och händelsen omnämns endast i en mindre notering på sjukhusets hemsida.
Victor Triantafyllidis, stabschef på Capio S:t Görans sjukhus, vill inte kommentera varför samarbetet med Medoma tog slut, men säger att man i stället använder sig av ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet).
Inte heller Medomas grundare, läkaren Henrik Bjärtun, vill ge ett rakt svar på frågan varför det inte blev någon fortsättning. Till Dagens Medicin säger han att det handlar om en »rätt ny vårdnivå« och tillägger att bolaget »fick göra det i två år och nu behöver man se över hur man vill göra det framåt«.
Läs också:
Ny rapport: »Går att bedriva högakut vård i hemmet på patientsäkert sätt«
Slutenvård i hemmet uppskattat av patienterna i ny studie
100 patienter har fått virtuell vård i nytt projekt: »Man vill komma hem«
Virtuell vårdavdelning liknas vid medicinklinikens förlängda arm
Stor ökning av hemvårdade patienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset
Mobila team på frammarsch efter corona