
»It-rond« är inget nytt koncept. Karin Båtelson drev frågan 2015 då hon var Läkarförbundets förste vice ordförande. Sedan 2018 finns även en mall på Läkarförbundets webbplats som förklarar hur en it-rond på arbetsplatsen kan förbättra den digitala arbetsmiljön. Ett begrepp i sammanhanget är »medsittning«, vilket innebär att representanter för systemleverantören och den lokala it-avdelningen skuggar vårdpersonal för att se hur it-systemen funkar i praktiken. Enligt Läkarförbundet bör den »göras som en del av skyddsronden men kan även göras separat för att systematiskt gå igenom en it-miljö«.
Marina Tuutma har drivit frågan i tre år, berättar hon när Läkartidningen ringer upp henne.
– Och nu äntligen ska vi ha en it-rond på min vårdcentral, Vårdcentral Rud, den 15 maj.
Då ska representanter från it-avdelningen i regionen komma och se hur vårdpersonal har det. Därefter ska de diskutera sinsemellan vad som kan justeras för att skapa en bättre arbetsmiljö.
Varför har du inte fått igenom det här tidigare?
– Det har kommit och gått nya chefer i regionen, så ingen har riktigt tagit tag i det, och så har man fått påminna om frågan igen. Det har varit en fördel att den nya chefen på min vårdcentral också är läkare och har förståelse för vikten av bra digital arbetsmiljö.
Marina Tuutma, som tidigare också varit ordförande för Läkarförbundets digitaliseringsråd (LDR), tror att det, och att det finns andra som är intresserade av it-frågor, har bidragit till att en it-rond äntligen planerats in. Däremot tycker hon att det borde vara en självklar del av en vanlig skyddsrond.
– En väldigt stor del av läkarnas arbetsmiljö handlar om att ha fungerande it-system.
Region Värmland har i alla fall inga stressande journalsystemsbyten i närtid – Cosmic har använts sedan 2012. Men det handlar inte bara om det.
– Det finns andra system som ska fungera, och om man aldrig gör genomgångar av hur läkarna faktiskt nyttjar dem vet ju inte it-avdelningen vilka behov vi har.
Enligt Mikael Borén, digitaliserings- och it-direktör i Region Värmland, beror Marina Tuutmas utdragna kamp om it-ronder på olyckliga omständigheter.
– Pandemin kom, och vi ställde in ronderna, av förklarliga skäl. Sedan har vi också haft ekonomiska utmaningar och inte haft resurser att lägga tid på detta. Men it-ronder är en väldigt värdefull aktivitet som vi ska starta upp igen.
Det har nämligen funnits tidigare i Region Värmland och är något som sker även utanför hälso- och sjukvården, berättar han.
– För att vi ska klara av att leverera vårt uppdrag, till exempelvis läkare, behöver vi komma ut och träffa slutanvändarna [av olika system, red anm].
Mikael Borén berättar att det förutom på Vårdcentral Rud finns två it-ronder inbokade även i slutenvården före sommaren. Ambitionen är en rond i månaden i någon av regionens verksamheter när hösten drar i gång.

När Läkartidningen kollar läget med några andra fackliga företrädare i landet är det ont om it-ronder. I egenskap av ordförande för Stockholms läkarförening har Johan Styrud inte stött på begreppet mer än i enstaka insatser i samband med olika projekt.
– Det skulle ju underlätta för bägge parter, både läkare och it-avdelningen, om man hade it-ronder. Men det är inte så lätt att få till. Dels är det enormt mycket jobb inför att vi får Cosmic i regionen, dels är det svårt eftersom de olika sjukhusen jobbar på ganska olika sätt.
I Region Västernorrland finns det inte heller.
– Det finns absolut inte. It-supporten kommer knappt om något är fel, säger Emma Furberg, ordförande i Ångermanlands läkarförening.
Att verka för en it-rond är dock inte högst upp på agendan. Avvecklingen av Sollefteå sjukhus och implementeringen av Cosmic tar upp mycket tid och energi för Emma Furberg och hennes kollegor.
– Men det är något att kika på framöver. Det är ju inte bara Cosmic som kan strula. Det handlar också om att ha fungerande bildskärmar och rätt typ av utrustning i övrigt. Det finns en massa saker man skulle kunna ta upp, säger hon.
Annika Gunnarsson, ordförande i Region Västmanland, känner heller inte till begreppet it-rond.
– Det är inget jag har hört talas om, men det skulle definitivt behövas. Man börjar väl förstå på olika håll att det är väldigt lite som blir mer effektivt med digitalisering, det blir snarast att man bygger ut arbetet och lägger in fler delar. Så klart vill ingen ha kvar pappersjournaler, men det finns en övertro på digitalisering, så det vore nog bra om vi var mer delaktiga och fick diskutera saker med de som utvecklat systemen, säger Annika Gunnarsson.
Även i Västra Götaland lyser konceptet it-ronden med sin frånvaro, enligt Emelie Hultberg, ordförande i regionens läkarförening.
– Jag har inte hört något om det sedan jag tillträdde 2019. Men när man har gjort stora upphandlingar, som med Millennium, tror jag det är svårt om it-avdelningen ska komma och se hur vi jobbar och fixa saker som inte fungerar. Jag skulle hellre se att man i ett tidigt stadium, i samband med utvecklingen av olika system, involverar oss läkare i högre grad, säger Emelie Hultberg.
Uppdatering 15 maj: Det visar sig att konceptet it-ronder trots allt finns i Region Västmanland, påtalar Malin Gabrielsson, regionråd med ansvar för specialistsjukvård, digitalisering och kost:
»IT-ronder finns sedan flera år tillbaka inom region Västmanlands verksamheter. Arbetsplatser beställer sådan genomgång själva av Förvaltningen för Digitalisering. Det vill säga det sker inte automatiskt efter ett schema utan efter behov. Läkare är välkomna att delta. Det är olyckligt att läkarföreningen i Västmanland ännu inte uppmärksammat detta. IT-ronderna är ett väl fungerande verktyg.«
(uppdaterad 2025-05-15)