Nu drabbas alltså fler svenska forskare direkt av Trump-administrationens nedskärningar och begränsningar av forskningen i USA.
På KI kan 21 av 38 pågående forskningsprojekt helt förlora sin finansiering från NIH.
– Det är väldigt tråkigt. Forskarna är förstås bekymrade. För vissa betyder det jättemycket, eftersom det är en stor del av gruppens finansiering, säger Björn Kull, chef på avdelningen för forskningsstöd och externa relationer på KI.

Bakgrunden är att NIH har infört en policy som förbjuder amerikanska universitet att ha underkontrakt med utländska samarbetspartner i nya eller pågående projekt.
Myndigheten har flaggat för att en ny struktur för finansiering av forskning där amerikanska universitet har underkontrakt med utländska forskare ska vara på plats senast den 30 september. Tills dess är den gamla strukturen satt ur spel.
Enligt Björn Kull genomsyrar det som händer i USA och NIH:s nya policy i stort sett alla diskussioner och möten just nu.
– Vi måste ha en beredskap för att vi kanske inte får mer pengar. »Worst case scenario« är ju att projekten måste pausas tills NIH har en ny mekanism på plats och att man då behöver söka igen. Kommer ansökningarna då att beviljas? Det vet vi inte.
KI rekommenderar forskare i projekt med den här typen av underkontrakt att stoppa sin forskning tills vidare.
– Nu tittar vi på hur planeringen i de olika projekten ser ut. Är det möjligt att pausa eller inte? Och är det inte möjligt att pausa, finns det då annan typ av finansiering som man kan täcka upp med?
En anledning till att NIH gör den här förändringen kan vara att myndigheten vill få bättre kontroll på vad som händer med pengarna som amerikanska universitet skickar vidare till utländska forskare.
– Man kan ju tänka sig att man också omprövar de utländska organisationernas roll och frågar sig: varför ska vi ge pengar till utländska forskare överhuvudtaget? säger Björn Kull.
Sedan tidigare har två KI-projekt med statlig amerikansk finansiering stoppats: ett NIH-finansierat projekt med fokus på könsbekräftande vård och ett projekt om trafiksäkerhet i Angola som finansieras av USAID och leds av Göteborgs universitet.
Läs också:
Svenska forskare: Ta höjd för en stängning av Pubmed
2 000 forskare i nödrop: USA:s forskning håller på att utplånas