SBU har utvärderat effekter av alla typer av behandling vid samsjuklighet, alltså behandling för personer som har både ett diagnostiserat beroendetillstånd samt en eller flera andra psykiatriska diagnoser. Samsjuklighet leder ofta till betydligt sämre hälsa, sämre behandlingsprognos och en ökad risk att dö i förtid jämfört med patienter som har ett av tillstånden. I SBU:s rapport är 120 randomiserade kontrollerade studier inkluderade.
– Huvudbudskapet i rapporten är att behandling fungerar! Resultatet visar att psykologisk eller psykosocial behandling, särskilt förstärkningsmetoder, kan minska substansbruk vid svåra psykiska sjukdomar som schizofreni eller bipolär sjukdom. Vid depression, ångestsyndrom eller posttraumatiskt stressyndrom kan psykologisk eller psykosocial behandling leda till att både substansbruket och de psykiska symtomen minskar, säger Nils Stenström, projektledare vid SBU, i ett uttalande.
Vid depression, ångestsyndrom eller posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), är det främst kognitiv beteendeterapi (KBT) och integrerad behandling, alltså behandling som samtidigt fokuserar på beroendet och det andra psykiatriska tillståndet, som hjälper.
Rapporten visar också att det i stort saknas vetenskaplig kunskap om effekter av läkemedelsbehandling vid samsjuklighet. SBU kan bara uttala sig om naltrexon, som kan minska konsumtionen av alkohol vid samsjuklighet.
I rapporten tar SBU upp att det finns en problematik kring att gruppen med samsjuklighet är stor och varierad, med många olika symtom och behov av behandling och stöd. Trots detta kan man visa att flera psykologiska och psykosociala behandlingar, och vissa läkemedel, kan vara till hjälp för personer med samsjuklighet, menar SBU.
– För samordnande insatser och sociala stödinsatser och för vissa specifika tillstånd var underlaget inte heller tillräckligt för att uttala sig om behandlingseffekter. Men professionen måste ändå erbjuda patienter med samsjuklighet behandling, eftersom det psykiska lidandet ofta är stort och risken att dö i förtid är förhöjd. Man får utgå från bästa tillgängliga kunskap från studier av tillstånden var för sig, säger Sara Wallhed Finn, psykolog på Beroendecentrum Stockholm, i SBU:s rapport.
Läs också:
Ny delegation ska knåda vidare på förslag om samordnad vård