Lovisa Järnberg har fått Sjukhusläkarnas stipendium för 2025. Foto: Sjukhusläkarna

Hallå där Lovisa Järnberg, doktorand vid Karolinska institutet, du ska ju undersöka sambandet mellan relationell kontinuitet i primärvården och hälsorelaterad livskvalitet för patienter med astma och KOL, samt hur kontinuitet påverkar vårdkostnaderna för patientgruppen. Hur kom du in på detta?

– När jag arbetade som underläkare på infektionsavdelningen på Gävle sjukhus i början av pandemin år 2020 träffade jag många covidpatienter med astma eller KOL. Flera av dem gick bort eller var inlagda under en lång tid. Det fick mig att börja fundera på om vissa dödsfall och sjukhusinläggningar hade kunnat förebyggas, genom att erbjuda patienterna bättre kontinuitet och mer effektiv behandling av astma och KOL inom primärvården.

Varför är det viktigt just för astma- och KOL-patienter med relationell kontinuitet, att få träffa samma läkare?

– Relationen mellan läkare och patient är viktig och berör inte bara individen utan även vårdgivare och samhället i stort. Forskning har visat att kontinuitet i vården gynnar patienter med kroniska sjukdomar, vilket väcker frågan om även patienter med astma och KOL gynnas av bättre kontinuitet. I mitt arbete som ST-läkare på vårdcentral har jag, liksom mina kollegor, lagt märke till att uppföljningen av dessa patienter ofta är bristfällig. Bristande läkemedelsföljsamhet är ett återkommande problem, eftersom många patienter avbryter sin medicinering när de känner förbättring. Detta kan leda till en försämring av sjukdomen och i värsta fall kräva ett akutbesök.

Du fick ju Sjukhusläkarnas stipendium som allmänläkare. Har du någon tanke om hur din forskning påverkar slutenvården?

– Först och främst är jag väldigt tacksam för stipendiet. Hypotesen är att bristande kontinuitet för patienter med astma och KOL i primärvård leder till fler akutbesök och sjukhusinläggningar, vilket skulle kunna undvikas om de här patienterna tas om hand mer regelbundet i primärvården.

Vad är dina förhoppningar med resultatet?

– Jag räknar med att vara färdig med den första artikeln i doktorandarbetet under hösten. Målet med studien är att den ska bidra till ökad livskvalitet för patienterna, bättre hälsa och färre onödiga vårdbesök. Om den relationella kontinuiteten blir bättre borde också vårdkostnaderna för samhället bli lägre på sikt.

Fakta om studien

I studien ingår totalt cirka 800 slumpmässigt utvalda patienter med astma och cirka 1 200 patienter med KOL från 100 vårdcentraler och 14 sjukhus. Olika former av data används, däribland självrapporterad information från enkäter, samt data från journaler och register. Den aktuella forskningen är en del av Praxisstudien, som är inriktad på patienter med astma och KOL i åtta regioner i Mellansverige.