Inför AT-läkarnas obligatoriska eAT-prov nästa vecka sammanföll flera olyckliga omständigheter. En renovering av lokalerna i Stockholm satte käppar i hjulet, liksom en överbokning av Karolinska institutets skrivsalar i examenstider. Det gjorde att eAT-kansliet, som arrangerar provet, tidigare i vår meddelade att det återigen rådde platsbrist. Totalt saknades nära 80 platser. »Vi har gjort allt som står i vår makt«, skrev Andreas Carlborg, ordförande för nämnden för eAT-provet, till Läkartidningen.

– Jag läste er artikel och den väckte mycket frustration. Både renoveringen och det faktum att provet krockar med andra examinationer är ju problem som eAT-kansliet måste ha känt till sedan länge. Det är inte något som har uppstått plötsligt – och så påstod man ändå att det inte gick att lösa, säger Andreas Vallebrant, ST-läkare och ordförande för Sylf, Sveriges yngre läkares förening, i nordvästra Götaland.
Han tog saken i egna händer och kontaktade AT-chefen inom NU-sjukvården, Hanna Wallberg, för att se om sjukhusens egna datasalar kunde användas. Efter att även hon och sjukhusdirektör Björn Järbur dragit i olika tåtar lyckades de inom loppet av några veckor erbjuda runt 30 platser.
Nu bekräftar Andreas Carlborg att problemet är löst för denna gång. Tjugo läkare som var anmälda och inbokade på provet i maj har på uppmaning av eAT-kansliet skjutit upp sitt prov till i augusti, mot löfte om förtur, och därmed frigjort lediga platser. Tillsammans med NU-sjukvårdens skrivplatser i Trollhättan och Uddevalla var detta tillräckligt för att ingen ska bli utan plats till vårens provomgång.
Andreas Vallebrant gläds åt att platsbristen nu är åtgärdad, men har blandade känslor inför sitt eget bidrag.
– Det är jättekul att vi har kunnat göra nytta, men det känns inte som att egna initiativ ska behövas för att lösa en sådan här sak. Hela utbildningskedjan måste ju vara rätt dimensionerad för att få läkare att bli legitimerade och sedan färdiga specialister. Det här är en helt orimlig flaskhals som eAT-kansliet själv har konstruerat.
Andreas Vallebrant tycker att man måste tänka utanför boxen för att inte liknande problem ska uppstå igen. Det räcker inte att bara stämma av med andra lärosäten om det finns tillgängliga platser, menar han. Datasalar kan ju också finnas på sjukhusen.
– Det verkar som att eAT-kansliet inte ens har tänkt tanken på att fråga regionernas förvaltningar om det kan finnas lediga datasalar runt om i landet.

Även i Örebro erbjöds extra platser till provtillfället men de behövdes aldrig, uppger Sofia Warne, ST-läkare i Örebro och andre vice ordförande i Sylf. Precis som Andreas Vallebrant hon är kritisk.
»Det märkliga är att eAT-kansliet inte lyckades styra upp det själva tidigare. Det har varit väldigt enkelt att vaska fram platser när jag började gräva – alla har varit tillmötesgående. Utbildningscentrum i Örebro erbjöd sig att betala tentavakter och it erbjöd sig att installera programvara trots kort varsel. Salar var inte svårt att hitta. Hur kan inte eAT-kansliet ha styrt upp detta själva eller bett om hjälp tidigare? Nu är det bra att det har löst sig, men det är för att folk engagerar sig lokalt och har gjort eAT-kansliets jobb«, skriver hon.
Hon tror också att risken är stor att det blir trångt om platserna i höst i stället, eftersom så många läkare skjutit på sina prov. Andreas Vallebrant är inne på samma spår.
– Nu hoppas vi att de använder så många extraplatser som behövs för att alla som vill ska få skriva i augusti, särskilt med tanke på den extra belastning på skrivtillfället de själva har skapat, säger han.
Läkartidningen har bett om en intervju och skickat en rad frågor till eAT-kansliet, bland annat om vilka lärdomar man dragit av vårens strul, huruvida man kommer att skicka ut en bredare förfrågan om hjälp vid liknande situationer i framtiden, samt om kansliet står fast vid att man verkligen gjorde allt som stod i dess makt för att lösa problemet.
Ordförande Andreas Carlborg väljer dock att skicka skriftliga svar. På Andreas Vallebrants kritik svarar han att man försökt etablera kontakt med regioner men att det har varit »mycket svårt« att hitta rätt person.
Han skriver också att fokus framåt kommer att ligga på hur man undviker liknande situationer. Bland annat kan provet komma att läggas på en annan veckodag för att underlätta tillgången till skrivsalar.
»Vi har gjort det vi har kunnat utifrån de resurser och förutsättningar vi haft att arbeta med«, skriver han.
Läs också:
Renovering orsakar platsbrist på eAT-provet: »Under all kritik«
AT-kansliet försöker vaska fram fler provplatser efter regeringens tillskott
Återigen platsbrist på AT-tentan: »Måste betraktas som normalläge«
»Regeringens tillskott till eAT-prov räcker inte på långa vägar«
Läkare nekas skriva eAT-prov– tolv står utan plats till provomgången i februari