Det har inte gått mer än en dryg vecka sedan Region Blekinge gick ut med att regiondirektör Anders Johansson skulle vara sjukskriven av privata hälsoskäl i en månad framåt »till att börja med«. Under hans frånvaro skulle HR-direktören Linda Hultén ta över rodret. Men så efter bara några dagar meddelades att inte heller Linda Hultén var i tjänst och att regionen därför aktiverade särskild krisledning.

Lokala medier har därefter rapporterat om att Linda Hultén gjort en arbetsmiljöanmälan till regionkansliet där hon anklagar en icke namngiven politiker för återkommande kränkande särbehandling. Denna politiker uppges vara oppositionsrådet Christina Mattisson (S). I en intervju med SVT Nyheter Blekinge har Anders Johansson sagt att Christina Mattissons nedvärderande sätt är en starkt bidragande orsak till även hans sjukskrivning.

Regionstyret, bestående av SD, M och KD, har också skickat ett pressmeddelande om Christina Mattissons agerande, där partierna skriver att hon »har en mycket hård ton, hänger ut enskilda tjänstepersoner och konsekvent använder härskartekniker«.

Christina Mattisson själv medger i en annan tv-intervju att tonen ibland blivit för hård och att hon nu måste rannsaka sig själv.

Av hänsyn till arbetsmiljön har det politiska styret nu beslutat att tjänstepersoner inte längre får delta i politiska sammanträden, vilket kritiserats av såväl fack som experter.

Hela denna politiska karusell riskerar att ge ringar på vattnet för organisationen i stort, enligt Jonas Andersson, ordförande i Blekinge läkarförening.

Jonas Andersson, ordförande i Blekinge läkarförening. Foto: Privat

– Det ger dålig PR för Blekinge med en politisk ledning och en tjänstemannaledning som mest ägnar sig åt interna konflikter, och lägger för lite fokus på hur vi kan förbättra sjukvården, hantera budgetunderskottet och bygga nya framtidsanpassade vårdlokaler. Vi har en hel del problem som man borde ta tag i i stället, säger han till Läkartidningen.

Om krisen skulle bli långvarig kan det också försvåra möjligheterna att locka rätt kompetens till regionen, tror Jonas Andersson, eftersom regionen blir förknippad med bråk och turbulens.

– Det underlättar inte direkt rekryteringen.

Exempelvis har Region Blekinge stått utan en ordinarie hälso- och sjukvårdsdirektör i över ett år, trots flera rekryteringsförsök. Sedan 2019 har sju olika personer haft rollen, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

– Det var ju politikerna som startade den här cirkusen. Vi hade en bra hälso- och sjukvårdsdirektör i Lars Almroth, men någon av politikerna kom i konflikt med honom. Då avskedade de honom och allt det här satte i gång.

Blekinges geografiska läge gör det svårt att rekrytera personal redan från början. Då duger det inte att politiker och tjänstemän lägger tid och kraft på käbbel, enligt Jonas Andersson.

– Blekinge är ju södra Sveriges Norrland. Ska man locka hit folk måste vi erbjuda något mer än vad alla andra gör. Bättre löner, bättre anställningsvillkor, bättre utbildningsmöjligheter. Det är enda sättet. Vi måste vara bättre än alla andra, säger han.

Eftersom ingen regiondirektör är på plats ligger alla beslut nu hos regionstyrelsen.