
– Jag tror att alla har tyckt att det har varit roligt att vi får en chans att verkligen träna, säger Martina Sinai, chefläkare på sjukhuset.
Den gamla hamnstaden var först ut för totalförsvarsövningen, som ska genomföras årligen på olika platser runt om i landet i regi av Försvarsmedicincentrum.
– I det här omvärldsläget som råder nu är det hög tid att vi vänjer oss vid att Försvarsmakten och andra aktörer inom totalförsvaret övar mycket mer än tidigare, även inne i våra städer, säger Fredrik Blom, kriskommunikationsansvarig i Västerviks kommun, i ett pressmeddelande.
– För att vara en försvarsövning är detta en något ovanlig övning, där det inte kommer att skjutas, stridas eller sprängas alls. Syftet med övningen är samverkan vid transport av skadade, och även självklart omvårdnad.
Bakgrundsscenariot var passande för en stad vid Östersjön våren 2025: Oroligheter i Baltikum och flyktingströmmar till Gotland har medfört en alltmer överbelastad sjukvård. Lokalt förvärras läget när en explosion inträffar i en av stadens byggnader. Enligt larmet handlar det om ett 30-tal skadade.

När de värnpliktiga från Försvarsmedicincentrum anländer till skadeplatsen möts de av skrik – både från fiskmåsar och mängder av skadade. De flesta ligger mer eller mindre orörliga, och en man med en öppen underarmsfraktur stapplar förvirrat av och an.
De värnpliktiga, som är på slutövning, övar triagering och omhändertagande på skadeplatsen. Därefter transporterar de skadade till Västerviks sjukhus.
Utanför står två av regionens nyligen införskaffade sjukvårdstält. Det ena används för triagering och det andra för omhändertagande. Kort innan den första patienten anländer säger någon: »Det är inte så farligt om vi gör fel i dag. Hellre nu än när det är på riktigt.«
Flödet av skadade ökar snabbt, och läkarna och sjuksköterskorna jobbar hårt under överinseende av övningsledare.

Att patienterna har ont syns inte bara på deras skador – personal från Försvarsmedicincentrum har tillbringat hela morgonen med att sminka de frivilliga figuranterna på ett sätt som i en mer glamorös bransch skulle kunna resultera i en statyett i guld. Genom sorlet av plågade röster hörs ordväxlingar som »Dilaterade pupiller som inte reagerar«, »Vi har inga platser på Iva och vi måste ta ett beslut« och »Allvarlig blödning, vänster öga borta, synlig hjärnsubstans«.
Sjukvårdspersonal som inte tar hand om patienter står vid en whiteboardtavla för att koordinera operationstider, tillgängliga Iva-platser och överföringar till andra sjukhus.
Föregående dag genomfördes en stabsövning där sjukhuset i teorin tog emot 80 svårt skadade patienter samtidigt som det var platsbrist.
– Vi samverkade med kommunen kring hur vi skulle få ihop det genom att flytta ut befintliga patienter från sjukhuset och ta emot nya, säger Martina Sinai och lägger till att personalen har tagit emot övningen väl.
– Alla har varit positiva, och de som är med och övar tycker att det är jätteroligt. Det har varit väldigt värdefullt. Bara i går när vi satt med den teoretiska övningen så lärde vi oss jättemycket.
Tuffa prioriteringar krävs inte bara när det är krig, man måste också göra sådana när det handlar om en övning, säger Martina Sinai.
– Vi har fått planera länge. Vi har haft en medvetenhet om det här sedan i höstas och att vi skulle ta höjd för att inte godkänna några ledigheter och bemanna upp ordentligt, så att vi har resurser. Det får ju inte påverka den ordinarie verksamheten eller patientsäkerheten.

En av dem som skulle ha fått en eventuell ledighetsansökan nobbad är Jakob Backstad, överläkare på ortopedkliniken.
– Jag sitter i en traumagrupp på sjukhuset med representanter för alla kliniker, men i dag ska jag öva här och vet inte så mycket innan om vad som ska hända.
Sjukhuset genomför regelbundet övningar, men Sjukvårdsövning 25 är annorlunda, säger han.
– Det är väldigt nytt, det är ett koncept som vi inte riktigt är inkörda på än. Det är ganska experimentellt, men roligt, och jag tycker att vi har ett bra flöde här. Det ska bli intressant att se vad utvärderingarna visar.
Även han anser att övningen har varit värdefull.
– Bara att komma ut och prova på att stå i våra tält som vi ska kunna använda om det händer saker på riktigt och drilla med rätt sorts journaler och annat. Övningen i dag är mest att testa sortering, triagering och formalia, säger han och lägger till att övningen var givande och att han hoppas att liknande framtida övningar i mindre skala kommer att genomföras framöver.
Läs även:
Ny lag ska tydliggöra vårdens prioriteringar i en krigssituation
Otillräcklig katastrofberedskap i regionerna enligt ny Ivo-rapport
Militärläkarna: Läkare behöver lära sig mer katastrofmedicin
Rapport: Bara en av tre läkare vet hur de ska arbeta i kris eller krig
Kompetensförsörjning viktigaste frågan i kris enligt Rydgren Stale
Oroliga tider kräver medicin i frontlinjen
Läkare om Försvarsmaktens prova-på-helg: »Sedan var man rätt mör«
Därför genomförs Sjukvårdsövning 25
Efter ett mindre pilotförsök i Kungälv 2024 beslutades att större sjukvårdsövningar, som även omfattar det civila försvaret, ska genomföras årligen. Södra militärregionen var först ut, och Försvarsmakten uppger att man valde Västervik »beroende på geografisk placering och på tillgången till lämplig infrastruktur i form av hamn, flygplats, järnväg och sjukhus. Den geografiska närheten till Gotland och Baltikum samt att Sverige nu är medlem i Nato gör också Västervik till en lämplig övningsplats«. Liknande övningar ska under de kommande åren genomföras i de övriga fyra militärregionerna.
Försvarsmedicincentrum är huvudansvarig för övningen, som sker i samarbete med kommunen, Region Kalmar län, Länstyrelsen Kalmar län och Polismyndigheten.
Till skillnad från andra militärövningar övar den militära personalen inte på strid, utan fokus ligger helt på omhändertagande och transport av stora flöden av skadade och patienter. Sjukvårdsövning 25 är också slutövningen för de värnpliktiga på Försvarsmedicincentrum.
De så kallade skademarkörer (uttrycket har en annan betydelse i militära övningssammanhang) som används består av frivilliga som har rekryterats lokalt och som sminkas så att de ser ut att ha riktiga skador.
(uppdaterad 2025-05-19)