De senaste åren har ett flertal allvarliga hot- och våldsincidenter inträffat inom akutpsykiatrin vid Akademiska sjukhuset. I slutet av september förra året misshandlades till exempel en läkare av en patient, i samma bedömningsrum där en annan läkare överfölls lite mer än ett år tidigare.

Thomas Haapaniemi. Foto: privat

Sedan det första tillfället, våren 2023, låg ett skyddsstopp på att använda det berörda samtalsrummet och andra rum med bara en utgång. Om sådana rum skulle användas var kravet att minst tre medarbetare skulle vara på plats tillsammans med patienten, alternativt två om en väktare fanns i närheten. Efter den senaste misshandeln begärde Upplands allmänna läkarförening förhandling med arbetsgivaren om brott mot skyddsombudsstopp.

Nyligen avslutades förhandlingarna med resultatet att arbetsgivaren gick med på att betala 175 000 kronor till läkarföreningen »för tvists lösande«.

– Arbetsgivaren tillstod redan tidigt i förhandlingen att man inte handlat korrekt, men värjde sig som vanligt från att använda ordet »skadestånd« i förhandlingsprotokollet, säger läkarförbundets huvudskyddsombud Thomas Haapaniemi, som var den som lade skyddsstoppet.

Arbetsmiljöverket har gjort en rad inspektioner på arbetsplatsen, den senaste den 9 april i år. Bara en vecka efter inspektionen, i mitten av april, anmälde verksamheten ytterligare två tillbud med våldsamma patienter.

Nu sätter verket hårt mot hårt mot arbetsgivaren. Senast den 30 november ska arbetsgivaren ha sett till att den psykiatriska kliniken har en larmutrustning som fungerar så att det är säkerställt att arbetstagarna kan kalla på och få snabb hjälp vid en vålds- eller hotsituation – annars riskerar man 800 000 kronor i vite.

Arbetsgivaren ska också säkerställa att medarbetarna har kunskap om hur de ska agera vid en hot- eller våldssituation, och det ska anordnas övningar av både användning av överfallslarmet och säkerhetsrutiner, kräver Arbetsmiljöverket. Senast den 26 juni ska detta vara gjort, annars riskerar man vite på sammanlagt 200 000 kronor.

Efter ombyggnation av lokalerna har Thomas Haapaniemi släppt skyddsstoppet. Han säger att han är nöjd med att det nu ska vidtas åtgärder även med larmet.

– Men det borde ha skett tidigare. Jag tycker att det är tråkigt att besparingar påverkar på det här sättet. Man delegerar ner ansvaret steg för steg och hänvisar till sedvanlig långsam budgetprocess för att ens överväga att ge medel för att hantera trängande säkerhetsbehov i verksamheten på rätt sätt.

Tea Sundsten är verksamhetschef för psykiatrin på Akademiska sjukhuset. Hon skriver i ett mejl till Läkartidningen att man ser mycket allvarligt på de tillbud som varit i verksamheten, och att man nu arbetar för en säkrare arbetsmiljö.

»Detta har lett till att vi tillsammans med verksamhetens skyddsombud och arbetsmiljöverket arbetar med att så snart som möjligt få till nya, förbättrade larm inom verksamheten. Vi har även en ny anpassad utbildning på gång för all personal, där de första medarbetarna redan i skrivande stund håller på att utbildas till instruktörer. Detta är en utbildning där jag uppfattat att både fackliga förtroendevalda, arbetstagare och arbetsgivare är helt överens om att utbildningen är korrekt anpassad för vår verksamhets behov.«

Hon fortsätter:

»Vi har en arbetsmiljö som, på grund av de typer av patienter vi vårdar, aldrig kommer att vara helt fri från risker för hot och våld. Med detta sagt så har de senaste årens händelser i vår verksamhet lett till stora förbättringar gällande både hur vi arbetar och hur vi övar kring hot och våld.«

Läs mer:
Läkare misshandlades när Akademiska bröt mot skyddsstopp