Efter att införandet av det nya vårdinformationssystemet Millennium havererat och skrinlagts i höstas vidtog regionen en rad åtgärder. Bland annat beslutades att en extern oberoende expertgrupp skulle tillsättas med syfte att »ge oberoende stöd och kvalitetssäkra arbetet med handlingsalternativ och strategiska vägar framåt«.

Nu är gruppen tillsatt, meddelar regionen. Dess fyra medlemmar är Johan Magnusson, professor i informationssystem vid Göteborgs universitet och föreståndare för Swedish Center for Digital Innovation Göteborg, Markus Lingman, specialistläkare i kardiologi, adjungerad professor vid högskolan i Halmstad och ledningsstrateg i Region Halland, Ola Odebäck, direktör och chef för avdelningen för ekonomi och styrning på Sveriges Kommuner och regioner (SKR), samt Kristofer Bengtsson, forskare inom »smart and connected operations« på Volvo. 

– Man ville ha olika dimensioner med olika kompetenser i gruppen. Någon från en annan region som infört system ganska nyligen, någon från akademin, och någon från stat och myndighet. Sedan ville man ha någon med ett utifrånperspektiv som kanske kan komma med helt annan »input« för att se om det finns något vi inte tänkt på, till exempel, säger Per Albertsson, till vardags kardiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset, men just nu utlånad till regionen för att arbeta med frågan om framtida vårdinformationssystem.

Västra Götalands läkarförening (VGLF) tycker att det verkar vara en kunnig grupp, men att den hade behövt någon med fokus på arbetsmiljöperspektivet. Det säger ordförande Emelie Hultberg.

– Vi kan konstatera att det är välmeriterade personer med stor kunskap om digitalisering. Det vi saknar är någon som har tydlig kunskap och erfarenhet om vilka effekter digitalisering och vårdinformationssystem får för arbetsmiljön och hur dessa aspekter kommer omhändertas.

Enligt uppdraget ska expertgruppen hjälpa till med att analysera de handlingsalternativ som förvaltningen tagit fram för hur regionen nu ska gå vidare. I korthet är de fyra alternativen att fortsätta arbetet med Oracle som levererar Millennium, att upphandla ett nytt kärnsystem, att använda mer modulbaserade lösningar eller att utveckla ett eget system.

Redan om ett par veckor ska expertgruppen komma med en första delrapport. Arbetet ska ledas av en konsult.

Läkartidningen har sökt flera av de tillsatta experterna, som avböjt att kommentera med hänvisning till att arbetet i gruppen inte påbörjats än.

Här finns hela Läkartidningens bevakning kring Millennium