Som Läkartidningen tidigare har berättat har regeringen förberett ett förslag om lagändringar för sjukvården i händelse av kris och krig. Efter en vända till Lagrådet har förslaget nu blivit en färdig proposition.
I våras, när sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) besökte Läkarförbundets chefsförenings årliga temadag, pratade hon om den kommande propositionen och prioriteringar i kris och krig. »Störst behov kanske inte går först, utan snarare den som har störst chans att överleva«, sa hon då.
Och i det förslag som regeringen nu har lagt sänks den befintliga vårdskyldigheten i kris och krig. I propositionen föreslår regeringen att begreppet »vård som är nödvändig för liv och hälsa« införs i hälso- och sjukvårdslagen. Det ska omfatta en ny vårdnivå som ska vara »avgörande för att rädda liv, förhindra allvarliga funktionsnedsättningar eller förtida död, samt vård i livets slutskede«, skriver regeringen. Vården omfattar också psykiatrisk vård, vård vid smittsamma sjukdomar, vissa förebyggande insatser såsom vaccinationer samt förlossningsvård.
– Den här propositionen innehåller viktiga förslag som tydliggör de prioriteringar som kommuner och regioner kommer att ställas inför, säger ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), i ett pressmeddelande.
Är förhållandena mycket svåra kan det dock i praktiken bli omöjligt för en region eller kommun att upprätthålla kraven på vård. I dagsläget finns bestämmelser som möjliggör frivillig hjälp mellan kommuner och regioner i sådana lägen. Men regeringen tycker att det ska bli en skyldighet, vilket också är en del av förslaget.
En majoritet av remissinstanserna, däribland Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och regioner, har i sina remissvar ställt sig positiva till det. Men exempelvis FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, tycker inte att regioner och kommuner ska tvingas hjälpa varandra om de riskerar att drabbas av krisen eller kriget i fråga.
I regeringens proposition finns också ett krav på regioner och kommuner att lagerhålla sjukvårdsprodukter som behövs för att bedriva vård. Det rör sig exempelvis om läkemedel och förbrukningsmateriel, för att vårdgivarna inte ska stå utan om leveranskedjorna bryts.
Andra förslag i propositionen är bland annat att hälso- och sjukvårdspersonal under höjd beredskap ska ha en skyldighet att på begäran lämna uppgifter till Försvarsmakten om huruvida någon vistas på en sjukvårdsinrättning, och att kommuner och regioner ska omfattas av totalförsvarsplaneringen.
Propositionen finns på regeringens webbplats.
Läs även:
Ny lag ska tydliggöra vårdens prioriteringar i en krigssituation