Forskarna bakom observationsstudien, som publicerats i Lancet Child and Adolescent Health, ämnade undersöka en koppling mellan vårdnadshavare som uttryckt oro för sina barn och vilka barn som fått intensivvård. Närmare bestämt hade forskarna tittat på skillnader mellan de fall där föräldrarna eller andra vårdnadshavare svarat ja på frågan »Är du orolig att ditt barn håller på att bli sämre?« och de fall där de inte gjort det.
Studiens fynd pekar på en koppling, såtillvida att det var vanligare att barn till vårdnadshavare som uttryckt oro kom att få intensivvård och vård med ventilator.
Studien spände över 26 månader från november 2020 till december 2022. Den omfattade knappt 79 200 barn (under 19 år), där en del exkluderades för att de antingen flyttats till andra sjukhus eller för att inga vitalparametrar registrerats efter triage.
I drygt 24 200 fall hade minst ett svar från vårdnadshavarna registrerats, och det var bland dessa som forskarna såg skillnader.
6,9 procent av barnen till vårdnadshavare som uttryckt oro kom att få intensivvård (330 av 4 700). Det kan jämföras med 1,8 procent hos dem vars vårdnadshavare inte uttryckt oro (350 av 4 700). När det gällde barn som kom att behöva vård med ventilator var siffrorna 1,1 procent av dem till vårdnadshavare som uttryckt oro, kontra 0,2 procent. Oro hos vårdnadshavare förknippades i högre grad med intensivvård hos barnen än vad onormala vitalparametrar (puls och andning) gjorde.
Baserat på resultaten menar forskarna att akutinsatser bör inkludera en proaktiv bedömning av vårdnadshavares oro för försämring.
Eftersom det var en observationsstudie och inte ett randomiserat experiment kunde forskarna inte fastslå något orsakssamband. Studien finns på Lancets webbplats.