Denna webbplats vänder sig till läkare

Skas: En tredjedel av operationskön var inaktuell

Skaraborgs sjukhus har kortat listan med patienter som väntar på operation från 2 784 till 1 776 stycken på ett drygt år – till stor del genom bättre ordning och reda. Andelen långväntare har också minskat kraftigt. »När resursen är begränsad så gäller det att se till att man opererar rätt patienter vid rätt tidpunkt«, säger Anders Plantin, som arbetar med att styra upp operationsflödena.

Behöver patienterna på väntelistorna verkligen opereras? Det borde vara en fråga som sjukvården har stenkoll på. Men det är inte alltid så, enligt Anders Plantin, strateg och tidigare kärlkirurg vid Skaraborgs sjukhus.

– När det gäller köer och väntetider, har sjukvården hamnat i ett läge där man inte har koll. Vi har massa patienter – men hur många har ett faktiskt behov? Kan vi inte svara på det är det svårt att veta hur mycket resurser som vi behöver, säger han och fortsätter:

– Det är verkligen inte rocket science. Men det är inte alltid så enkelt att få till en strukturerad process och övervakning av flödet på en aggregerad nivå.

Anders Plantin leder en översyn av operationsprocesserna på Skaraborgs sjukhus som startade i april i fjol. Det handlar varken om mer resurser eller fler operationer, utan framför allt om ordning och reda: bättre planering och tydligare riktlinjer. Målet är att samtliga patienter på operationslistan ska vara redo att opereras inom tre månader.

Anders Plantin, strateg och tidigare kärlkirurg vid Skaraborgs Sjukhus. Fotograf: Peter Johansson/VGR

– Kallar man en patient som har stått i kö i två år och som inte dyker upp, är det två timmar förlorad salstid som var planerad för den operationen.

– Det är lätt att säga att det är resursbrist. Men när resursen är begränsad så gäller det att se till att man opererar rätt patienter vid rätt tidpunkt. Många har nog inte varit medvetna om hur deras väntelistor ser ut.

Ett annat problem med inaktuella kölistor är att Västra Götalandsregionen riskerar att upphandla vård av externa vårdgivare med felaktiga data som grund, enligt Anders Plantin.

– Om man inte håller efter ett system och övervakar det hela tiden, blir det oordning. Därför behöver man ha strukturerade processer, strukturerad övervakning och ha koll på hur saker och ting förändras hela tiden.

När varje läkarspecialitet gick igenom sina listor med väntande patienter och varje patientfall granskades individuellt upptäcktes det att listorna i ungefär en tredjedel av fallen var inaktuella. En del patienter hade fått en operation någon annanstans eller behövde inte operation av andra skäl, andra hade flyttat utomlands eller till en annan region. Det har också satts upp tydliga regler för vilka patienter som får sättas upp på väntelistan.

Genom att hålla listorna uppdaterade kunde nästan 1 000 inaktuella patienter tas bort, och antalet långväntare har också blivit betydligt färre: 29 stycken hade väntat längre än ett år på operation i början av juni i år jämfört med 335 patienter i fjol.
Anders Plantin kom till Skaraborgs sjukhus som AT-läkare på 90-talet och blev kvar. Han utbildade sig till allmän- och kärlkirurg där han länge varit involverad i utbildningsfrågor. Under 2010-talet började han – något ofrivilligt – forska på Chalmers tekniska högskola. En drivkraft var frustration och en känsla av att organisatoriska problem allt för ofta lägger krokben för det medicinska arbetet.

Googlar man Anders Plantin dyker det upp ett flertal artiklar om operationsköer som han lyckats korta eller få bort. 2013 hade kirurgkliniken på Skaraborgs sjukhus i Skövde minskat sina vårdköer från 120 dagar till 30 dagar.

Det är centralt att förändringarna kommer från medarbetarna på golvet, enligt honom.

– Medarbetarna är de som vet hur verksamheten fungerar och det är också de som, med rätt verktyg, kan komma fram till de bästa förslagen och förändringar i stället för att det kommer top down.

I höst fortsätter arbetet med att bygga in och implementera en bra struktur för att hålla kölistorna uppdaterade samt planera operationsflödet och resurserna bättre på både kort och lite längre sikt på sjukhuset.

– Arbetsmiljön har blivit mycket bättre där det fungerar.  Nu kommer det patienter när de blir kallade till operation, och de som kommer vill och ska bli opererade, säger Anders Plantin.

Förändring mellan april 2024 och juni 2025

Mätpunktapril 2024juni 2025Förändring
Totalt väntande patienter2 7841 776–1 008
Väntat över 365 dagar33529–306
Ej inom medicinskt måldatum982243–739
Längst väntande, ej planerade2 005377–1 628

Källa: Västra Götalandsregionen

Publicerad:
Lakartidningen.se
Från startsidan

40-årsjubilerande Smer åker på sommarturné

40-årsjubilerande Smer på sommarturné 

Den etiska beredskapen behöver stärkas inom svensk sjukvård, enligt Mikael Sandlund, sakkunnig i Smer och professor i psykiatri. I dag bygger den på många håll på ideellt arbete. I sommar åker det medicinsk-etiska rådet runt i Sverige för att utbyta erfarenheter. 

Skas: En tredjedel av operationskön var inaktuell

Skas: En tredjedel av patienter operationslistorna var inaktuella

Skaraborgs sjukhus har kortat listan med patienter som väntar på operation från 2 784 till 1 776 stycken på ett drygt år – till stor del genom bättre ordning och reda. Andelen långväntare har också minskat kraftigt. »När resursen är begränsad så gäller det att se till att man opererar rätt patienter vid rätt tidpunkt«, säger Anders Plantin, som arbetar med att styra upp operationsflödena.

Pengar för att utreda arbetsförmåga saknas – SKR vädjar till minister

Pengar saknas för att utreda arbetsförmåga – SKR kritiska

Försäkringskassan stoppar sina beställningar av försäkringsmedicinska utredningar under fyra månader. Pengarna har tagit slut. Pausen leder till att kvaliteten raseras, utredningar skjuts upp och anställda går sysslolösa, enligt Sveriges Kommuner och regioner (SKR).

När ST för akutläkare inte fanns skapade han tjänsten: »Jättekul«

När ST för akutläkare inte fanns skapade han tjänsten: »Jättekul«

Någon ST-utbildning för akutläkare fanns inte i Dalarna. Men sedan februari i år finns plötsligt en sådan – och det tack vare Henrik Zetterbergs vilja att skapa en, eftersom det var hans drömutbildning. Nu är han den första ST-läkaren inom akutsjukvård i Dalarna.

Kortare kötid för att få ut hälsoregisterdata från myndighet

Kortare kötid för att få ut hälsoregisterdata från myndighet

Lång väntan på att få ut hälsoregisterdata har länge väckt frustration bland många medicinska forskare. Förra året gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att få till en snabbare, enklare och säkrare process. Nu har myndigheten lyckats korta kötiderna – men målet är att det ska ta max tre månader.

Ultramaratonlopps effekt på hornhinnan undersöks i Dalarna

Ultramaratonlopps effekt på hornhinnan undersöks i Dalarna

Hur påverkas hornhinnan vid ett ultramaraton egentligen? Forskare i Dalarna har fått 200 000 kronor från Ögonfonden för att studera ultramaratoninducerat kornealödem (UMIK) – ett tillstånd som ger dimsyn och nästan är okänt utanför ultramaratonvärlden, enligt forskaren Björn Lindström.

Ny antagningsstatistik: Klart fler sökte till läkarprogrammet

Söktrycket har ökat – fler vill gå läkarutbildningen

Antalet behöriga sökande till läkarprogrammet ökade med 5 procent jämfört med förra året. Söktrycksökningen var större för läkarutbildningarna än för högskolan som helhet. Det visar antagningsstatistiken från Universitets- och högskolerådet (UHR).

Östergötland får kritik för dålig tillgänglighet

Kritik mot dålig vårdtillgänglighet i Östergötland

För lite har gjorts för att minska de ökande köerna till primärvård och specialiserad sjukvård i Region Östergötland. Det anser revisorerna, som nu kräver bättring. Under de senaste fyra åren har tillgången till sjukvård i regionen varit sämre än genomsnittet i Sverige. Särskilt illa är det inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Tankar om livet eller pusseldeckare – läs kollegans bok i sommar

Tankar om livet eller deckare – läs kollegans bok i sommar

Så var det sommar igen, och vad gör man då? Jo, läser böcker förstås! Kanske har du tid att läsa någon bok skriven av en kollega. Här kommer i alla fall ett blandat urval av nyligen utgivna böcker skrivna av läkare.

Båda leverantörerna överklagar upphandling av Cosmic

Båda leverantörer överklagar upphandlingen av Cosmic

Nu har både Systematic och Compugroup Medical (CGM) överklagat  Region Stockholms upphandling av Cosmic som nytt journalsystem. Denna gång överklagas beslutet till kammarrätten. (Texten har uppdaterats.) (6 kommentarer)

Varning för tidigt utbrott av harpest i VGR

Varning för tidigt utbrott av harpest i Västra Götaland

Smittskydd Västra Götaland noterar en ökning av harpest (tularemi). I år är smittspridningen ovanligt tidig. I fjol hade regionen rekordmånga fall av harpest, en sjukdom som tidigare var koncentrerad till norra Sverige. 

Läkemedelsverket öppnar upp sin egen AI för 20 länder

Läkemedelsverket öppnar upp sin egen AI för 20 länder

Läkemedelsverket har sedan i mars använt en egenutvecklad tjänst för generativ AI som underlättar arbetet med att granska och godkänna läkemedel. Nu ger myndigheten andra europeiska läkemedelsmyndigheter åtkomst till verktyget. (1 kommentar)

Komplettera spirometri med FeNO-mätning vid astma

Komplettera spirometri med FeNO-mätning vid astma

FeNO-mätning rekommenderas redan på flera håll i världen – det är dags att Sverige gör detsamma, skriver fyra debattörer.

Märit Halmin om arbetet i Gaza: »Det är brutalt. Enormt destruerande skador«

Svensk läkare arbetar på fältsjukhus i Gaza: »Det är brutalt«

Den svenska intensivvårdsläkaren Märit Halmin bor och arbetar sedan ett par veckor på ett fältsjukhus nära Rafah i Gaza. Resurserna är oerhört knappa, skadorna ohyggliga. Hon är ständigt rädd, men inte för sin egen säkerhet. »Jag är mer orolig för att inte klara medicinskt jobbiga situationer«. (18 kommentarer)

Fyra forskare fälls för förfalskade forskningsresultat  

Fyra forskare fälls för förfalskade forskningsresultat  

Fyra forskare knutna till Karolinska institutet (KI) har förfalskat data och resultat i två cancerartiklar. Det bedömer Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF) i ett beslut. En av medförfattarna frias däremot helt.  (1 kommentar)

Region Kronoberg: Inga vårdskador efter Iva-stängning

Region Kronoberg: Inga vårdskador efter Iva-stängning i Ljungby

Försenade transporter, fullt på Iva i Växjö, avsaknad av anestesisjuksköterska. Det är exempel på avvikelser efter ett halvår utan Iva i Ljungby. Men ingen patient ska ha lidit någon vårdskada, kommer Region Kronoberg fram till i en ny rapport.

Fortsatta problem med extrema ersättningar i Region Dalarna  

Fortsatta problem med extrema ersättningar i Region Dalarna  

Revisionerna har tidigare riktat kritik mot onormala läkarersättningar och höga övertidsberg i Region Dalarna, vilket lett till flera åtgärder. Men nu visar en ny rapport att problemen kvarstår. En distriktsläkare har exempelvis fått 1,7 miljoner kronor utöver sin lön förra året.