Anne-Marie Landtblom är sedan den 1 mars professor i neurologi vid Hälsouniversitetet i Linköping.
Vårdutveckling och organisation07 jan 2025 Högt förtroende hos personal och patienter utgör grunden för hög datakvalitet.
Nyheter07 jan 2025 Sundsvalls klinik för nationell högspecialiserad vård för svåra ätstörningar – unik i landet med att ta emot elitidrottare – fyller ett år. Verksamhetschefen Magnus Sjögren ser tillbaka på ett »bra men intensivt« år, men riktar också kritik till regioner som inte velat betala för nationell högspecialiserad ätstörningsvård.
Nyheter03 jan 2025 Vad sägs om att bo gratis i ett nybyggt hus med naturen runt knuten, få betalt förarbevis till skoter – och tillgång till skoter – samt fiskekort och gymkort? Vårdcentralen Hälsorum Offerdal lockar med en rad förmåner för att anställa en läkare – ett grepp som verksamhetschefen använt framgångsrikt tidigare.
Krönika03 jan 2025 »Jag vill tro att jag fortfarande är en empatisk barnläkare, men jag springer också förbi ganska fort ibland. En överlevnadsstrategi i vårdapparaten för att spara tid, kraft och ångest till det mer utmanande. Jag måste bara se till att inte bli så snabb att jag missar det jag passerar«, skriver Mikaela Winderud i sin krönika. (5 kommentarer)
Nyheter03 jan 2025 Statligt huvudmannaskap för vården, stärkt beredskap inför framtida pandemier och förändringar i abortlagstiftningen. Under 2025 presenteras flera stora statliga utredningar som påverkar hälso- och sjukvården. Här är alla viktiga datum att hålla koll på.
Nyheter03 jan 2025 Nya regler ska göra det lättare för läkare som funderar på att byta spår och vidareutbilda sig till lärare. (2 kommentarer)
Patientsäkerhet03 jan 2025 En patient som behandlats för blåscancer hamnade i fel kö för uppföljning när flera team var inblandade. Det gjorde att patienten fick vänta 14 månader på uppföljning i stället för 3, och cancern hade då kommit tillbaka.
Nyheter02 jan 2025 Nio av tio utlandsutbildade läkare som skrev det senaste kunskapsprovet i november misslyckades – vilket gör det till det näst sämsta provresultatet någonsin. En av de som underkändes var Emelie Bergman Røthe som studerat i Storbritannien. »Det var en chock att provet fokuserade på frågor som var totalt kliniskt irrelevanta«, säger hon. (34 kommentarer)
Recension02 jan 2025 Efter att Anders Jeppsson läst boken »Flickan i korridoren« ställer han sig frågan hur det kommer sig att över huvud taget några barn och ungdomar klarar av att gå i skolan i dag. (3 kommentarer)
Nyheter02 jan 2025 Arbetsmiljöverket polisanmäler Region Värmland efter att våldsamma patienter vårdats i lokaler som är belagda med förbud, rapporterar lokala medier. Det finns bland annat glaspartier och gipsväggar i lokalerna, som dessutom är svåröverblickbara, enligt myndighetens anmälan, enligt myndigheten.
Nyheter02 jan 2025 Genom att bland annat ta fram skolmaterial för anpassad skolgång vill Svenska Covidföreningen stötta barn och unga som drabbats av postcovid. Nu har projektet beviljats medel från Allmänna arvsfonden i tre år.
Debatt02 jan 2025 »Klonidin är mer än ett blodtryckssänkande läkemedel. Det är ett kraftfullt verktyg mot smärta, stress och ångest, och det är dags att vi tar det på större allvar«, skriver Lovisa Liwenborg och föreslår att förskrivning vid andra indikationer än högt blodtryck förenklas. (4 kommentarer)
Nyheter02 jan 2025 NU-sjukvården har under flera år varit öppen för att ta emot utlandsstudenter på praktik. Nu har det blivit svårare att erbjuda platser till dem. »Vi har inte tillräckligt med handledare«, säger Naghmeh Fagheeh, överläkare och övergripande studierektor för läkarstudenter i NU-sjukvården.
Nyheter30 dec 2024 Läkarförbundets yrkesförening Sjukhusläkarna lämnar i dag plattformen X, enligt ett pressmeddelande från föreningen den 30 december. (10 kommentarer)
Krönika30 dec 2024 »Varje dag på barnonkologen är fylld av både sorg och glädje, men mest av allt av mening. Det är en påminnelse om hur värdefullt livet är och hur mycket vi kan göra för att bevara det, även när oddsen är dystra.«, skriver Hanna Chahin i sin krönika. (5 kommentarer)
Debatt30 dec 2024 Behandlingen av akut mellanöroninflammation hos barn förändrades radikalt i samband med sjukronorsreformen 1970, skriver Roland Sahl. (2 kommentarer)
Nyheter30 dec 2024 Vissa regioner är mer benägna än andra att ta emot utlandsstudenter för praktik. Region Gävleborg ser det som en viktig del av rekryteringen. (2 kommentarer)