Miia Kivipelto, Alzheimerforskare. Foto Erik Cronberg

Professor Miia Kivipelto, Karolinska institutet, tilldelas Alzheimerfondens stora forskningspris på 2,5 miljoner kronor. Hon får priset för sina banbrytande insatser om riskfaktorer och preventiva åtgärder mot demens.

Miia Kivipelto har fått stor uppmärksamhet för sina forskningsresultat. Bland annat uppmärksammades hennes FINGER-studie (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) i Lancet i mars 2015.

Studien är världens första stora undersökning av multifaktoriella livsstilsinterventioner. FINGER har visat att man genom livsstilsförändringar kan minska risken att drabbas av minnesstörningar med nästan 30 procent. Studien visar också att det är många olika faktorer som samverkar genom hela livet när det gäller risken att drabbas av demenssjukdomar.

– Jag är mycket glad över det här priset. Det innebär att vi snabbare kan gå från forskning till implementering. Förhoppningsvis kan vi redan i år gå ut med konkreta råd och riktlinjer för hur man genom särskild kosthållning och ökad fysisk aktivitet kan förebygga risken att drabbas av minnesstörningar, säger Miia Kivipelto