Petter Malmborg – årets handledare för ST-kolleger. Foto: Per Brolin

Priset, bestående av diplom, blommor och en prischeck på 10.000 kronor, delades ut i samband med Svenska Barnläkarföreningens årsmöte vid Barnveckan i Östersund den 27 april.

Petter Malmborg fick årets pris för att han, enligt motiveringen, aldrig missar ett tillfälle att utbilda och att hålla miniföreläsningar under rond, eller vid frågor om mottagningspatienter. Han skickar ofta mail om han träffat en patient som en ST-läkare tidigare sett och påpekar bra saker eller förbättringsförslag till handläggning med en vetenskaplig förklaring bakom. Han ifrågasätter även vedertagna »sanningar« – det är så vården kommer framåt.

Petter bidrar också till ett positivt klimat och stöttar alltid som bakjour. Oavsett vem Petter har framför sig klarar han av att förmedla sitt budskap på ett förståeligt, minnesvärt och inspirerande sätt. Sammanfattningsvis föregår Petter med gott exempel genom sitt sätt att handleda och att många blir inspirerade att följa i hans fotspår.

 Vid prisutdelningen framhöll Petter vikten av att fortsätta uppmuntra handledning och utbildning och tackade BLF för att man instiftat ett handledarpris.

Priset »Årets ST-handledare i Pediatrik« delades ut första gången år 2015. Då vann Johanna Lindqvist från Umeå. Priset kommer nu att bli en årligen återkommande företeelse och nomineringar för 2017 års pris tas emot av BLU, Nätverket för Barnläkare under Utbildning, från årsskiftet och framåt.