Kristina Lamberg prisad för sitt arbete med cancervård.

Enligt motiveringen till priset har Kristina Lamberg i sitt arbete vid Akademiska sjukhuset och i lungcancerstudiegruppen alltid haft ett tydligt patientperspektiv, vilket gör henne till en läkare som är mycket uppskattad av patienterna. Stipendiet, som i år är på 100 000 kronor, delas ut för nionde året i rad av Lungcancerföreningen Stödet, en oberoende, ideell rikstäckande förening för patienter, anhöriga och yrkesverksamma inom lungcancervården.

– Jag blev jätteförvånad när Stödet ringde och berättade att jag fått detta stipendium, men det känns väldigt, väldigt kul att få denna fina utmärkelse. Jag kommer att använda pengarna till att ta med mig en kontaktsköterska och en koordinator och göra ett studiebesök någonstans där vi kan hämta hem ny kunskap, säger Kristina Lamberg i ett pressmeddelande.

Kristina Lamberg är lungcancerläkare och processledare för lungcancer vid Regionalt Cancercentrum (RCC) Uppsala-Örebro, ansvarig för läkemedelsstudier, medlem i Svenska Lungcancergruppen och ingår i regionala vårdprogramgruppen.

– Det har hänt mycket inom lungcancer de senaste åren. Det har kommit flera nya läkemedel och helt nya möjligheter att göra tester på tumören för att underlätta att ge rätt behandling till rätt patient, säger Kristina Lamberg.

Hon tar emot stipendiet på Lungcancerdagen 1 november.