Fredrik Bäckhed belönad med akademiprofessur i medicin. Foto: Johan Wingborg

Han får utmärkelsen för sina »banbrytande upptäckter kring tarmflorans betydelse för kroppens ämnesomsättning«. Anslaget, som uppgår till sammanlagt 10 miljoner kronor, är finansierat av Torsten Söderbergs Stiftelse och möjliggör forskning på heltid i fem år.

Fredrik Bäckhed har undersökt hur tarmfloran påverkar människans fysiologi och sökt svar på frågan om bakterierna i tarmkanalen kan bidra till utvecklandet av ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar. Ett av hans forskningsrön visar att bakteriefria möss inte utvecklar fetma.

– Det känns otroligt roligt att bli tilldelad denna utmärkelse som är ett kvitto på det arbete som forskargruppen lagt ner under drygt tio års tid. Söderbergprofessuren ger oss möjlighet att långsiktigt fortsätta arbetet, säger Fredrik Bäckhed i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Han och kollegerna kommer nu att undersöka på vilket sätt en diabetesframkallande tarmflora kan bidra till utvecklingen av sjukdomen.