Joakim Dillner – Årets Cancernätverkare 2018.

Utmärkelsen delades ut av socialminister Annika Strandhäll (S) på Världscancerdagen 4 februari i Stockholm. Enligt motiveringen till priset arbetar Joakim Dillner med stort engagemang och driver förutom sin forskning även frågor kring cancerprevention. 

Joakim Dillner har forskat om HPV sedan 1986. Redan tidigt förstod han och andra forskare att det skulle kunna gå att få fram ett vaccin för att förhindra cancer. I Sverige erbjuds nu skolflickor gratis vaccination som skydd mot livmoderhalscancer. Men pojkar vaccineras inte, trots att vaccinet ger skydd mot fler cancersjukdomar som även drabbar män.

– Det är entydigt så att vi borde vaccinera båda könen, säger Joakim Dillner i ett pressmeddelande. Det är onödigt att ha kvar cancerframkallande virus i samhället. Målsättningen borde vara att få stopp på cirkulationen av HPV och det får man om man vaccinera båda könen, tillägger han.