Per Åstrand, vinnare av Guldkornet 2018 gratuleras av Mona Ahmed, ordförande i Sylf Stockholm. Foto: Kristin Arthur

Per Åstrand får årets pris därför att han är »…en oerhört skicklig kliniker, lyhörd medarbetare och engagerad kollega. Han delar generöst med sig av både vetenskapliga fakta och egna erfarenheter. I sin undervisning lyfter han helhetsperspektivet i varje enskilt fall; vad som är viktigast för patienten, anhöriga och personalen samt även etiska överväganden. Han lär ut på ett prestigelöst sätt, vilket leder till en inkluderande miljö där underläkare vågar ifrågasätta, ta beslut och lära sig tänka självständigt. Med sitt fantastiska patientbemötande inspirerar han till respekt och empati och hans engagemang för arbetsplatsen får kollegor att må bättre.«

Sylf Stockholm delar ut Guldkornet en gång om året för att »belysa handledarskapets centrala betydelse för läkares utbildning«. Pristagaren väljs ur en grupp erfarna läkare som nominerats av underläkare för utmärkta insatser inom utbildning och ledarskap.