Ulf Hedin och forskargruppen fick 15 miljoner.

Forskningsanslaget överlämnades av Prins Daniel den 5 juni i samband med en ceremoni Uppsala stadsteater i Uppsala.

– Målet med vår forskning är att utveckla ett blodprov som kan identifiera individer med instabil åderförkalkning, en vanlig orsak till stroke och hjärtinfarkt. Vi är väldigt entusiastiska över de möjligheter vi får tack vare Hjärt-Lungfondens anslag, berättar Ulf Hedin i ett pressmeddelande.

Dödligheten i hjärt-kärlsjukdom har tack vare forskningen minskat med en fjärdedel på tio år, men fortfarande dör 30 000 svenskar varje år i dessa sjukdomar. Forskningen som Ulf Hedin och hans forskargrupp arbetar med är ett av ett flertal projekt med målsättning att uppnå nästa stora genombrott: möjligheten att förutse och förhindra stroke och hjärtinfarkt.