Foto: Anders Persson

ST-läkare på anestesikliniken på S:t Görans sjukhus har en årlig tradition av att uppmärksamma en person på kliniken som gett extra stöd och fokuserat lite mer på deras utbildning. Som 2020 års pedagog röstades Martin Garland, överläkare, fram och han tilldelas därför »Pedagogiska pokalen«. Mikael Yang, ST-läkare på anestesikliniken, berättar varför:

»Martin Garland blev framröstad av oss ST-läkare som årets pedagog för att han under 2020 och pandemin trots hög arbetsbelastning haft fokus på vår utbildning och försökt att integrera den i vårt kliniska arbete. När han var ansvarig på IVA har han sett till att vi ST-läkare fått handledning praktiskt samt besvarat våra frågor med tålamod. Det har varit ett tufft år för alla med tanke på pandemin, och vi ST-läkare har plötsligt behövt axla ett mycket tyngre ansvar väldigt snabbt. Men vi har alltid känt att han har stöttat oss, och vi har kunnat diskutera våra tankar och osäkerhet med honom när ingen visste någonting om covid-19. Att ha kunnat jonglera rollen med helikopterperspektiv på IVA, hela sjukhuset och samtidigt oss ST-läkare har inte varit lätt, men det har han klarat av galant.«

ST-läkarna har också skrivit en dikt/motivering till Martin Garland:

»Med tålamod delar du kunskap med oss,

Båd om det är nattjour, eller du IVA-boss.

 

På larmrum sprids lugn när du genom entrén

Stegar in och får höra: »Patienten är klen!«

Då du säger med ro och på helt trygga ben:

»Jaha, trycket är lågt? Ja men ge Voluvén!«

 

Som ett godhjärtat torn i covidmordor står

du stadigt i stormen när böljorna går

 

Du är tydlig och rapp, dominerar Whats app

Och i deckare klär du med lagom make-up!

 

Tack Martin för att du är vår egen gotländska gute och en sann förebild!«