Pristagarna Roger Hesselstrands och Helene Alexandersons forskningsområden är systemisk skleros respektive myosit. Foto: Jan Torbjörnsson

Roger Hesselstrands forskning har lett till mer individanpassad behandling och förbättrad handläggning för patienter med systemisk skleros.

– Jag känner en oerhörd tacksamhet och ära över att bli tilldelad Nanna Svartz-stipendiet. Det är så roligt för mig och min forskargrupp att vi belönas efter decenniers hårt och målmedvetet arbete. Men främst är jag glad för patienternas skull, att även en mindre vanlig sjukdom som systemisk skleros uppmärksammas, säger Roger Hesselstrand i ett pressmeddelande från Reumatikerförbundet.

Helene Alexandersons forskning har bland annat har visat att träningens effekt vid myosit är lika viktig som läkemedel. Förutom att träning leder till bättre muskelstyrka visar hennes forskning att träning också leder till minskad inflammation i musklerna hos personer med myosit.

Nanna Svartz stipendium på 150 000 kronor delas ut sedan 1999 av Pfizer och Reumatikerförbundet för framstående reumatologisk forskning. Utmärkelsen är instiftad för att hedra Sveriges första kvinnliga professor i medicin, Nanna Svartz, som utvecklade ett av världens första anti-inflammatoriska läkemedel mot reumatism.