Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, delar ut utmärkelsen »Årets visslare« till överläkare Helena Strevens. Foto: Jannis Politidis

– Det känns oerhört hedrande. Det känns som ett erkännande. Jag har gjort allt för en verksamhet som jag verkligen älskar, där ledningen dock inte sett med blida ögon på att jag har påtalat brister. Att få det här priset är verkligen ett stort stöd, säger Helena Strevens i ett pressmeddelande från Sjukhusläkarna.

Helena Strevens får priset med motiveringen: »Årets visslare 2021 tilldelas den fantastiska överläkaren Helena Strevens på kvinnokliniken i Lund. Helena, som är en pålitlig och engagerad medarbetare, påtalade som enhetsansvarig läkare missförhållanden på kliniken och stod upp för patientsäkerhet och tvärprofessionellt samarbete. Helena blev därefter utsatt för repressalier av ledningen vilket medfört stor personlig press med påverkan på yrkesliv och privatliv. Personer som Helena, med kunskap om verksamheten i kombination med mod och engagemang, är en garant för vårdens framtid och att tystnadskultur motverkas«.

Priset, som delades ut i samband med Sjukhusläkarnas representantskap i Stockholm den 8 oktober, är en »Oscarsstatyett« i guld försedd med munkavle. Sedan 2008 har priset delats ut »till en person som stått upp för demokrati och yttrandefrihet i vården till gagn för patienter och läkare«.