Henrik Grönberg och hans forskargrupp har tagit fram ett blodprov som kombinerar proteinmarkörer, genetiska markörer och kliniska data med en avancerad algoritm för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede.

– Det känns väldigt hedrande. Jag fick mitt första anslag från Cancerfonden som doktorand och vi har haft ett gott samarbete sedan dess. Därför känns utmärkelsen extra rolig. En stark drivkraft för mig är att se till att forskningen snabbt kommer patienterna till nytta. Och Cancerfondens stöd betyder mycket för att utveckla både kunskap och behandlingsformer för patienter med prostatacancer, som idag är något av en dold sjukdom, säger Henrik Grönberg, i ett pressmeddelande från Capio S:t Görans sjukhus.

Priset delas ut för sjunde gången och motiverigen i år lyder: »För världsledande forskning om prostatacancer. För metoder att upptäcka prostatacancer i tidigt stadium, men också för att undvika onödiga undersökningar, samt att identifiera de patienter som måste behandlas direkt. Allt detta bidrar till mer individanpassad behandling, ökad chans till bot och hög livskvalitet.«