Matts Halldin-priset delas ut för betydelsefulla forskningsinsatser inom klinisk sjukvård, och motiveringen löd: »Peter Gillgren har snart i tre decennier arbetat för de kärlkirurgiska och allmänkirurgiska patienterna. Han leder forskargruppen SOSVASC med sjuksköterskor och läkare från kirurgkliniken och ortopedkliniken. Gruppen har bred fokus på kärlkirurgi, traumatologi, vårdvetenskap och sårvård. Peters forskargrupp har sedan starten över 5 år sedan publicerat över 100 artiklar med stöd av anslag från ALF, Hjärt- och lungfonden och externa donationer. Vidare har Peter framgångsrikt drivit nationella och internationella samarbeten. Peter är ett föredöme med sitt patientfokus i den kliniska vardagen och inom forskningen. Detta sammantaget gör honom till en värdig pristagare till Mats Halldin pris 2021.«