Foto: Elin Lindström Claessen

Hennes forskning har bland annat lett till upptäckten att för tidigt födda barn har en låg nivå av tillväxthormonet IGF-1 och att man med hjälp av ett kombinationstillskott av fettsyror kan minska risken för synskador.

– Det är en stor ära att mitt arbete uppmärksammas och belönas med Gullstrandsmedaljen. Min forskning handlar om att förbättra förutsättningarna för prematura barn att utvecklas så optimalt som möjligt, trots att stor del av deras tidiga utveckling måste ske utanför livmodern. Genom att kartlägga vad som krävs för att barnens organ och vävnader ska fortsätta att växa och fungera normalt även efter födseln försöker vi förbättra levnadsvillkoren för våra minsta överlevare, säger Ann Hellström i ett pressmeddelande.

Medaljen delas ut var 10:e år åt någon forskare som genom sina arbeten mest bidragit till framsteg inom oftalmologiområdet.