Mikael Landén får ett anslag på fem miljoner kroner samt en medalj överräckt av H.M. Drottning Silvia. Foto: Lisa Thanner/SSMF

Priset är på fem miljoner kronor, avsedda för forskning. Mikael Landén är professor i klinisk psykiatri vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Jag blev mycket glatt överraskad! Det var verkligen inget jag gick och väntade mig, säger Mikael Landén i ett pressmeddelande från SSMF.

Motiveringen till priset lyder: »Professor Mikael Landén prisas för sina värdefulla resultat inom psykiatriforskningen och sitt tvärvetenskapliga och visionära arbetssätt. Hans genetiska och molekylära kartläggning av patienter med bipolär sjukdom är den största i världen. Utifrån den har han identifierat biomarkörer som kan göra det möjligt att förutse risk för självmord och kunna erbjuda förebyggande behandling.« 

Syftet med SSMF:s jubileumspris är lyfta fram och belöna en framstående svensk forskare inom medicin, antingen inom grundläggande experimentell forskning eller tillämpad klinisk.