Foto: Jon Norddahl

Henrik Kehlets får priset för sina banbrytande ERAS-protokoll (enhanced recovery after surgery), som har förändrat klinisk praxis inom ett flertal områden inom kirurgin och förbättrat operationsresultat för patienter världen över.

»Utmärkelsen delas ut för en upptäckt, innovation eller vetenskaplig studie inom det kirurgiska området som har förändrat klinisk praxis med en djupgående inverkan på patientvården. Det är uppenbart att professor Kehlets enastående arbete uppfyller vart och ett av dessa kriterier«, skriver Anders Bergenfelz, ordförande för BJS Society, i ett pressmeddelande.

Priset består av medalj, diplom och 100 000 euro.

BJS Society är en välgörenhetsstiftelse som äger de kirurgiska tidskrifterna BJS och BJS Open samt BJS Academy, en digital utbildningsresurs som stöder den professionella utvecklingen av nuvarande och framtida kirurger.