Claes Hultling får priset för att han »genom hela sitt yrkesliv har drivits av en vilja att hjälpa andra, ofta människor som befinner sig på botten och har förlorat hoppet om ett meningsfullt liv, att kunna bilda familj och att se en framtid«. Till motiveringen anges också: »Där andra ser ett halvtomt glas, ser Claes Hultling ett halvfullt glas. När Claes bröt nacken, för snart fyrtio år sedan vägrade han ge upp och bli ett paket. Han sadlade om, vidareutbildade sig till behandlande rehabiliteringsläkare och arbetar sedan dess målmedvetet för medicinska och mänskliga rättigheter för människor i rullstol. Han har varit med och startat Spinaliskliniken och arbetar fortfarande kliniskt. Idén var att det skulle lukta olivolja och vitlök i stället för urin och desinficeringsmedel. Claes har senare startat liknande verksamheter i afrikanska länder och med sig själv som exempel, har han doktorerat på hur förlamade män kan få egna biologiska barn. Claes Hultling har fyllt 70 år och ger aldrig upp.«
– Det jag strävar efter är att ingjuta hopp om ett liv efter skadan som är värt att leva. Det innebär ett stort mervärde när jag möter våra patienter att ha egen erfarenhet och veta vad det innebär att vara ryggmärgsskadad. Det handlar om trovärdighet, säger Claes Hultling i ett pressmeddelande från Fryshuset, som delar ut priset.
Claes Hultling är grundare av stiftelsen Spinalis och Spinaliskliniken. Stiftelsen Spinalis har i dag också två kliniker i Afrika – i Botswana och Namibia.
– Det internationella arbetet har gjort att livet har fått ett annat perspektiv. Det har varit viktigt för mig.